Ziektes, tegenslagen en lichamelijke klachten: waarom fysiek en mentaal leiderschap het belangrijkste medicijn is 

Geschreven door het team van Your Own Leader 

De afgelopen twee jaar waren in veel opzichten bijzonder uitdagend. Door de wereldwijde lockdowns zijn veel ondernemingen gesneuveld en werden burgers in hun vrijheden beperkt. Inmiddels lijkt de samenleving weer zo goed als open te zijn. Toch verschijnen er negatieve berichten in de media over de effecten van Long Covid. De betreffende slachtoffers zouden langdurige klachten houden na het oplopen van het coronavirus. Een aantal van deze klachten zijn langdurige vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn en in sommige gevallen zelfs depressie. 

Laten we voorop stellen dat deze berichten niet in twijfel hoeven worden getroffen. Er zijn wereldwijd veel mensen overleden aan het virus, en de langdurige klachten zullen zonder twijfel echt zijn. De meeste Nederlanders kennen wel iemand die de negatieve effecten van covid heeft ervaren. Dat er mensen zijn die maandenlang met klachten rondlopen na het oplopen van het virus, zal vast kloppen. Volgens het RIVM wordt er momenteel onderzoek gedaan naar de oorzaken van Long Covid, maar zou er nog niet veel over bekend zijn. Het is volgens het RIVM nog niet te zeggen welke mensen meer kans hebben om Long Covid op te lopen. Wel zouden mensen met astma en een verhoogd Body Mass Index (BMI) vaker langdurige klachten houden. 

Het is dus nog niet wetenschappelijk vast te stellen hoe Long Covid te voorkomen is. Dat mag duidelijk zijn. Er wordt momenteel onderzoek naar gedaan, dus laten we hopen dat er binnenkort positieve berichten verschijnen over het belang van een gezondere levensstijl. Het belang van een sterk en gezond lichaam is namelijk een pleidooi dat we bij Your Own Leader bijna dagelijks houden. En dit is precies wat we hier nu ook weer doen. Er mag dan nog geen wetenschappelijk bewijs zijn voor het voorkomen van langdurige klachten gerelateerd aan Long Covid, wij hebben hier wel een theorie over. Zolang je zorgt dat je lichamelijk en fysiek in topvorm bent, zal het herstellen van een ziekte vele malen makkelijker gaan. 

Zolang jij als sporter zorgt dat je in topvorm bent, lijkt het ons logisch dat de kans op langdurige klachten kleiner is. Of het volledig te voorkomen is, is niet te zeggen. Er zijn namelijk ook berichten verschenen in de media over topsporters die last hebben van langdurige klachten. Het is dus nooit helemaal uitgesloten dat je als sporter de dans kan ontspringen. Daarbij is het wel goed om te vermelden, dat het in verhouding om een kleine groep topsporters gaat. Want laten we eerlijk zijn: de topsport heeft de afgelopen jaren gewoon kunnen doordraaien. Dit betekent dus dat het merendeel van de topsporters gewoon in staat is gebleven om op topniveau door te kunnen gaan. Zet dat eens af tegen mensen met een verhoogd BMI, oftewel een te hoog lichaamsgewicht, die meer kans maken op langdurige klachten. 

Ervoor zorgen dat je mentaal en fysiek zo sterk mogelijk bent, zal alleen maar gaan bijdragen aan een mogelijk herstel. We doelen hierbij niet specifiek of alleen op Long Covid, maar op tegenslagen in het algemeen. Want tegenslagen zijn er altijd in het leven. Hier moeten we allemaal mee dealen. De vraag die je jezelf moet stellen, is in wat voor staat je bent op het moment dat er tegenslagen op je pad komen. Wil je op dat moment comfortabel op de bank zitten, tien kilo te zwaar, zonder gewend te zijn aan fysieke inspanning? Of wil je op dat moment fysiek sterk zijn, klaar om de boksring in te gaan, en in staat om een halve marathon te kunnen rennen? 

Een tijd terug beschreven we hoe fysieke kracht invloed heeft op mentale kracht. Fysiek sterk zijn, resulteert namelijk altijd in mentale stabiliteit. Sporten zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Dit mag inmiddels wel duidelijk zijn. Ervoor zorgen dat je fysiek sterk bent, of in ieder geval sterker aan het worden bent, zal er dus voor zorgen dat je tegenslagen makkelijker kunt verwerken. Ook in de Tempel hebben we mensen zien sporten die corona hebben gehad en minder goed in vorm waren. Sommigen van hen hadden een lange weg te gaan om hun conditie weer op te bouwen, maar ze stonden wel weer in de sportschool. Zij lieten zich niet klein maken door nadelige omstandigheden, maar gingen de strijd aan om weer op hun oude niveau te komen. 

Of het nou gaat om het herstellen van een ziekte, of het verwerken van een verlies in de familie: doorgaan met het leven na vervelende omstandigheden kan zwaar zijn. De een gaat hier makkelijker mee om dan de ander. Wel is het van belang dat je doorgaat. Ongeacht de omstandigheden. Er zullen mensen zijn die het zwaar hebben om te herstellen van zoiets als Long Covid. Wij geloven dat je in dit geval beter kunt gaan sporten, dan dat je te rustig aan gaat doen. Dit is overigens ook wat uit een nieuw internationaal onderzoek blijkt: intensieve krachttraining om de conditie op te bouwen, om te herstellen van Long Covid. Hier kunnen wij ons natuurlijk goed in vinden. We willen zelfs nog een stapje verder gaan. Stel nou, dat je al dik een jaar aan fysieke krachttraining deed, en toen werd getroffen door corona. Zou het herstellen van Long Covid dan niet stukken makkelijker zijn gegaan, aangezien je lichaam al gewend was aan fysieke kracht? Misschien is dit niet te bewijzen, maar het klinkt volgens ons wel erg logisch. 

Zorg dus voor voldoende uitdaging in je leven. Neem die koude douche in de ochtend, zodat je als een krijger de badkamer verlaat. Sta vroeg op om wat krachttraining te doen, zodat je de rest van de dag van energie bent voorzien. Doe mee aan die 10 kilometer run, zodat je conditie beter wordt. En op het moment dat je tegenslagen ervaart, ga dan door met je missie. Even rustiger aan doen op het moment dat je ziek bent, is niet erg. Maar zorg dat je daarna weer aan de slag gaat. Alleen zo wordt je sterker. 

Gerelateerde blogs

duurzame resultaten

Wat zeggen deelnemers?

Volledige transformatie

Bekijk de review van Bruno

Volledige transformatie

Bekijk de review van Joyce

Volledige transformatie

Bekijk de review van Pepijn

Lois Dessing-Lippmann

Ik ben ontzettend dankbaar voor het traject wat ik met Freek ben gestart. Na een blessure die 8 jaar lang m...

Jennifer

Een half jaar geleden ben ik een personal training traject aan gegaan met Freek en met resultaat: 20 kilo a...

Marcus Berg

Doel was het gezond uitlopen van mijn eerste marathon. Is goed gelukt. Freek en zijn collega Matthieu he...

Jack Waas

Bij Your Own Leader gaat het net even anders dan bij een doorsnee sportschool. Hier krijg je alle professio...

Sebastian Smeenk

'Your Own Leader', het concept sprak mij direct aan. Het vinden van het pad eigen tot leiderschap...

Rick Koopman

Fijne plek om te trainen en te werken aan jezelf!

Jos Loock

Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met met Freek en zijn methode van Your Own Leader had ik d...

Howard van Dodemont

Anderhalf jaar geleden, vlak voor de Corona crisis ontmoette ik Freek. Gedreven, betrokken, persoonlijk, co...

Berdine Grashuis

Een half jaar geleden begon ik met trainen bij Your Own Leader. Twee keer per week een uur. En dat is voor ...

Chris Rauwendaal

Een hele fijne en prettige plek waar je je altijd welkom voelt! Het woord Gym doet het geen recht, dit voel...

Dennis Jungerius

Nadat ik al jarenlang niet meer gesport had, kwam ik in aanraking met Your Own Leader. Ik besloot er het 6 ...

Jip Post

Een coach die niet alleen maar kletst maar ook doet.

Robin Joshua

Wauw! Wat een energie en voldoening haal ik uit de trainingen bij Freek! Professioneel, passievol en dynami...

Bastiaan Kolster

Freek is een enthousiaste coach die je niet alleen helpt om intensief te sporten, maar ook om goed adem te ...

Linda Van De Bunt

Zes maanden geleden deed ik een investering in mezelf. Ik ging een samenwerking aan met Your Own Leader. Do...

Bruno Klok

Ben in een hoop verschillende sportscholen geweest de afgelopen jaren maar heb me nog nooit zo fit gevoeld ...

Jacco Farla

Ik begon met Freek Diets als personal trainer te sporten. En daar kwam ik mezelf al snel tegen. Als Freek m...

Hans Horstik

Ik heb het genoegen Freek al 15 jaar mee te maken in zijn drive rond sport, bewegen, goede voeding, persoon...

Maarten van Heugten

De combinatie tussen de gemoedelijke sfeer en de ruimte tot fysieke en mentale groei spreken mij enorm aan....

Alleen jij bent verantwoordelijk voor je toekomst.
Is het tijd voor verandering?