Blauwe Maandag: Dit zijn dé 3 redenen dat bijna niemand goede voornemens volhoudt

Het zou vandaag de meest deprimerende dag van het jaar zijn: Blauwe Maandag. De Feestdagen liggen achter de rug. Lekker weer wordt het voorlopig niet. Vakantie is mijlenver weg. En tot slot is de kans aanwezig dat het je niet is gelukt om je Goede Voornemens vol te houden. 

Is het jou wel gelukt om je aan je voornemens te houden? En gaat het jou lukken om jouw doelen te bereiken? Gefeliciteerd, dan behoor je volgens onderzoekers tot 8 procent van de bevolking. Dat is namelijk hoe groot de groep Nederlanders is die voornemens wél volhouden. Bij de meesten sneuvelen voornemens al binnen twee weken. 

Hoe kan dit? Waarom is het toch zo moeilijk om afspraken die je met jezelf maakt ook echt na te komen? Wij hebben het antwoord voor je. Er zijn namelijk drie simpele redenen dat voornemens voor veel mensen niet te halen zijn. 

We nemen als voorbeeld de meest voorkomende goede voornemens. Alle drie worden vaak hardop uitgesproken, maar sneuvelen binnen een kwestie van tijd. Gelukkig is er ook goed nieuws. Wij weten namelijk hoe jij je goede voornemens wel kunt behalen.

Meer sporten en bewegen is oncomfortabel

Waarom is fit worden lastig? 

Dit is bij uitstek het meest genoemde voornemen. Sportscholen staan bomvol in de maand januari. Al die extra kilo’s van de feestdagen moeten eraf. Overmatig alcoholgebruik heeft een flinke tol geëist van je lichaam. In januari gaan we knallen! 

Mooi verhaal, toch werkt het niet altijd. Regelmatig sporten is namelijk een uitdaging. Fit worden is vrij confronterend. Wat ga je precies doen, die eerste keer dat je in de sportschool komt? Sta je voor schut, als je te weinig gewicht aan de stang hangt? En kijken mensen naar je als je een oefening fout doet? 

Beginnen met sporten, is om meerdere redenen oncomfortabel. Het is nieuw, dus vind je het spannend. Daarnaast twijfel je of je oefeningen wel goed uitvoert. Je vraagt fysieke inspanning van je lichaam. En tot slot moet je de discipline opbrengen om naar de sportschool te blijven gaan. 

De oplossing om fitter te worden 

Allemaal begrijpelijk. Gelukkig is er een oplossing. Je hoeft dit namelijk niet alleen te doen. Het is lastig om aan je doelen te werken. Afvallen, spiermassa opbouwen en fitter worden: het is prima om hier hulp bij te vragen. 

Een personal trainer kan je hierbij helpen. Je traint onder begeleiding van iemand die precies weet hoe jij je doelen moet behalen. Elke week heb je een afspraak staan, zodat je een stok achter de deur hebt. 

Ben je benieuwd wat een personal trainer voor je kan betekenen? Bij de Tempel van Your Own Leader kan je een gratis proefles nemen. Zo leren we elkaar kennen en zien we of we een match zijn. Daarna mag je 14 dagen gratis en vrijblijvend trainen. Je krijgt alle ruimte om te ervaren wat de Tempel jou te bieden heeft! 

  1. Stoppen met roken en minder alcohol drinken vereist discipline 

Waarom lukt het niet om te stoppen met iets? 

Het afleren van slechte gewoontes is ontzettend lastig. Dat sigaretten en alcoholistische drank verslavende stoffen bevatten, zal voor niemand nieuw zijn. Dit maakt stoppen en minderen uitdagend. 

Dan is er nog het sociale aspect. De rookpauze tijdens je werkshift valt weg. Met je vrienden naar de kroeg gaan, is opeens een stuk saaier. ‘Nee’ zeggen op dit soort momenten, is een dagelijkse confrontatie die terug blijft komen. Misschien lukt het je de eerste keer, maar hoe houd je dit voor altijd vol? 

Voor altijd stoppen met roken, is een mentale strijd. Je moet namelijk honderden keren ‘nee’ zeggen tegen iets dat je eigenlijk heel graag doet. Dit vraagt discipline van je. 

Dit geldt ook voor het minderen van alcohol drinken. Als jij gewend bent om dagelijks wijn bij het eten te drinken, dan is dit een gewoonte geworden. Elke vrijdag in je stamkroeg zitten met je vrienden idem dito. Hoe zeg je vaker ‘nee’ tegen dit soort leuke gewoontes? 

De oplossing om te stoppen en minderen 

Stoppen met roken 

Laten we beginnen met iets toegeven: afkicken van sigaretten en alcohol gaat lastig zijn. Zo, we hebben het benoemd. Nu gaan we effectief aan de slag. 

Je zult een verandering in je leven moeten maken. Het is pijnlijk, maar haalbaar. Stoppen met roken betekent ook echt stoppen. Ga niet minderen. Wees niet zo iemand die zegt “alleen in het weekend te roken”. Dit werkt namelijk niet. 

Stop volledig. Het is een zure appel waar je doorheen moet bijten. Wees eerlijk tegen je collega’s en vrienden: ik ga onze rookpauzes en rookmomenten missen, maar ik moet voor mezelf kiezen. Laat je niet meesleuren. 

Zin in een sigaret na een lekkere maaltijd? Drink twee glazen water. Het neutraliseert de smaak in je mond. Neem een kauwgompje achteraf, zodat je minder behoefte voelt om te roken. 

Minder alcohol 

Voor alcohol geldt exact hetzelfde. Dry January is leuk, maar daarna begint het echte werk. In februari gaan je vrienden weer naar de kroeg en worden alle gemiste biertjes weer ingehaald. 

Spreek met jezelf een doel af. Eén keer per twee weken mag je drinken. Meer niet. Is het moment daar? Geniet dan ook van die avond. De komende twee weken blijf je aan je gezondheid denken. 

Plan andere activiteiten in je avonden. Ga meer sporten, doe mee aan groepslessen, of bezoek een nieuw restaurant. Begeef je onder mensen die dezelfde doelen hebben als jij. Dat is de levensverandering die je nodig hebt. 

Het is niet erg om dit als een uitdaging te zien. Dat is het namelijk ook. Wij helpen je hierbij. Kom je bij Your Own Leader trainen, dan kan je gebruik maken van coaching. We gaan met je in gesprek en helpen jou om je doelen haalbaar te maken. Heb je interesse? Vraag hier je twee gratis proefweken aan. 

  1. Minder stressen in een onvoorspelbaar leven is niet altijd haalbaar 

Waarom ervaren we zo vaak stress? 

Wie wil niet rustiger door het leven gaan? We ervaren allemaal bepaalde spanningen. Je dagelijkse leven zit namelijk vol onverwachte situaties. Dingen gaat kapot en je moet veel geld betalen. Er dreigt een ontslagronde op je werk. Of er gebeurt iets vervelends in de privésfeer. 

Allemaal dingen waar we stress van krijgen. Dit draagt niet bij aan een gezond leven. Stress is namelijk slecht voor je lichaam. Iedereen gaat vroeg of laat met stress te maken krijgen. De kans is vrij groot dat je elke maand een gevoel van stress ervaart. 

Wil je graag een stressloos leven? Dat kan, maar de kans is groot dat dit niet haalbaar is. Stress is namelijk onderdeel van het leven. Het is effectiever om te leren hoe je met stress moet omgaan. 

De oplossing om met stress om te gaan 

Op de momenten dat je druk ervaart, is het belangrijk om te beseffen dat alles zich in je hoofd afspeelt. Een voorbeeld: je krijgt te horen dat voor het einde van de week een enorme berg werk af moet maken. Er gebeurt van alles in je hoofd. “Hoe krijg ik dit ooit voor elkaar? Wat als het me niet lukt? Dit is niet eerlijk!” 

Je brein gaat enorm met je aan de haal. In feite is er nog niets aan de hand. Het zijn de negatieve gedachten die jou overnemen. En naarmate je meer blijft piekeren, worden de gedachten steeds erger. 

Wat zou jou kunnen helpen in dit soort gevallen? Een hele diepe teug adem, een rustmoment en complete stilte. Je pakt controle over je gedachten. Jouw lichaam komt volledig tot rust. 

Dit heb je niet binnen één dag geleerd. Je hoofd leegmaken vereist oefening. Daar helpen wij je bij. Bij Your Own Leader geven we minstens twee keer per week yogalessen. Ook werken we met ademhalingsoefeningen. Beide dragen bij aan rust en mentale kracht. 
Voel je vrij om een gratis yogales mee te doen. Bevalt het je? Dan mag je meteen 14 dagen komen trainen. Wij weten zeker dat je meer innerlijke rust ervaart na je proefperiode!

Gerelateerde blogs

duurzame resultaten

Wat zeggen deelnemers?

Volledige transformatie

Bekijk de review van Pepijn

Volledige transformatie

Bekijk de review van Bruno

Volledige transformatie

Bekijk de review van Howard

Bastiaan Kolster

Freek is een enthousiaste coach die je niet alleen helpt om intensief te sporten, maar ook om goed adem te ...

Rick Koopman

Fijne plek om te trainen en te werken aan jezelf!

Hans Horstik

Ik heb het genoegen Freek al 15 jaar mee te maken in zijn drive rond sport, bewegen, goede voeding, persoon...

Lois Dessing-Lippmann

Ik ben ontzettend dankbaar voor het traject wat ik met Freek ben gestart. Na een blessure die 8 jaar lang m...

Jack Waas

Bij Your Own Leader gaat het net even anders dan bij een doorsnee sportschool. Hier krijg je alle professio...

Bruno Klok

Ben in een hoop verschillende sportscholen geweest de afgelopen jaren maar heb me nog nooit zo fit gevoeld ...

Berdine Grashuis

Een half jaar geleden begon ik met trainen bij Your Own Leader. Twee keer per week een uur. En dat is voor ...

Linda Van De Bunt

Zes maanden geleden deed ik een investering in mezelf. Ik ging een samenwerking aan met Your Own Leader. Do...

Jip Post

Een coach die niet alleen maar kletst maar ook doet.

Robin Joshua

Wauw! Wat een energie en voldoening haal ik uit de trainingen bij Freek! Professioneel, passievol en dynami...

Jacco Farla

Ik begon met Freek Diets als personal trainer te sporten. En daar kwam ik mezelf al snel tegen. Als Freek m...

Howard van Dodemont

Anderhalf jaar geleden, vlak voor de Corona crisis ontmoette ik Freek. Gedreven, betrokken, persoonlijk, co...

Chris Rauwendaal

Een hele fijne en prettige plek waar je je altijd welkom voelt! Het woord Gym doet het geen recht, dit voel...

Dennis Jungerius

Nadat ik al jarenlang niet meer gesport had, kwam ik in aanraking met Your Own Leader. Ik besloot er het 6 ...

Jennifer

Een half jaar geleden ben ik een personal training traject aan gegaan met Freek en met resultaat: 20 kilo a...

Jos Loock

Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met met Freek en zijn methode van Your Own Leader had ik d...

Maarten van Heugten

De combinatie tussen de gemoedelijke sfeer en de ruimte tot fysieke en mentale groei spreken mij enorm aan....

Marcus Berg

Doel was het gezond uitlopen van mijn eerste marathon. Is goed gelukt. Freek en zijn collega Matthieu he...

Sebastian Smeenk

'Your Own Leader', het concept sprak mij direct aan. Het vinden van het pad eigen tot leiderschap...

Alleen jij bent verantwoordelijk voor je toekomst.
Is het tijd voor verandering?