Waarom vitaliteit een prioriteit voor iedereen zou moeten zijn

Elk weldenkend persoon wil sterk zijn. Onzeker zijn of je zwak voelen zijn meestal geen eigenschappen waar mensen trots op zijn. Sterk in je schoenen staan is daarom iets wat velen verlangen, toch is dit voor velen een uitdaging. Het leven zit namelijk vol onzekerheden, uitdagingen en sociale spanningen. Hoe zorg je er dan voor dat je echte kracht van binnen ervaart? 

Het gevaar van comfort 

Laten we allereerst voorop stellen dat het leven in de 21ste eeuw makkelijker is dan ooit. Los van alle negatieve berichtgeving in de nieuwsmedia, gaat de mensheid er wereldwijd gezien jaarlijks op vooruit. Er sterven elk jaar minder mensen aan ziektes, het aantal oorlogsslachtoffers neemt per decennium af, en steeds meer kinderen hebben toegang tot onderwijs en schoon drinkwater. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw is er een enorme economische groei ontstaan, waar we allemaal van profiteren. Het leven is goed, zou je zeggen. 

Toch lijkt het alsof de Westerse maatschappij zwakker aan het worden is. We plukken de vruchten van toenemende welvaart en nieuwe technologie. Werk vereist minder inspanning en levensomstandigheden zijn beter dan ooit tevoren. Hard werken en fysieke grenzen verleggen, lijkt voor veel mensen niet meer nodig. Jongeren voelen zich niet langer aangetrokken tot een baan in de bouw of in de techniek. Ouders willen hun kinderen koste wat het kost op het vwo hebben. Er wordt gesproken over laag- en hoogopgeleid, waarbij de voorkeur gaat naar een opleiding zonder te veel fysieke inspanning. 

Dit alles is logisch te verklaren en goed te begrijpen. Waarom zouden we ons fysiek inspannen, als er meer geld te verdienen is vanachter een computer? De kans op een versleten rug is nou eenmaal groter in de zorg dan in de marketing.  

Hier zit dan ook het gevaar. We hebben te veel comfort. Er is minder fysieke inspanning, waardoor we minder bestand zijn tegen uitdagingen. De vitaliteit van mensen lijkt hierdoor af te zwakken. Op langere termijn lopen we hierdoor het risico op burnouts, depressies en een ongelukkig leven. 

Vitaliteit 

Het internet staat vol met blogs en artikelen over vitaliteit, en hoe jij die als werkgever voor je werknemers kunt stimuleren. Vitaliteit staat voor zakelijke ambitie, mentaal welzijn, fysieke gezondheid en spiritualiteit. Allemaal vrij brede begrippen, open voor eigen interpretatie. Maar dat is niet helemaal zo. Dit zijn de simpele elementen van persoonlijke groei. Vitaal zijn en je vitaliteit verbeteren zijn de belangrijkste componenten van persoonlijk leiderschap. In simpele woorden komt het erop neer dat je sterk in je schoenen wil staan. Zowel fysiek als mentaal. Dit hoort voor iedereen een prioriteit te zijn. 

Om stevig in je schoenen te staan en je vitaal sterk te voelen, is persoonlijke ontwikkeling nodig. De verantwoordelijk hiervoor ligt bij jezelf. Dit vereist dat je de strijd aangaat met je persoonlijke uitdagingen. Fysieke inspanning door sport is de basis in dit proces. Mentale kracht wordt namelijk gestimuleerd door fysieke kracht. Fysieke gesteldheid opbouwen doet dan ook wonderen voor mentale stabiliteit.  Met de nodige discipline en inspanning wordt persoonlijke groei een vanzelfsprekend proces. 

Levensenergie en levenskracht komen dan ook niet aanwaaien. Energie krijg je van sporten en van leuke dingen doen. Echter, dit is tijdelijk. Levensenergie is een langdurig gevoel. Het zorgt ervoor dat je plezier hebt in je werk, je hobby’s, je sport en in het leven als geheel. Plezier hebben in je werk heeft ongekend veel invloed op je levensenergie. Hoe je het ook wendt of keert, je werk is een groot onderdeel van je leven. Zorg dan ook dat je iets doet waar je plezier in hebt en waar je jezelf in kunt ontplooien. 

En laat de illusie los dat elke minuut van je baan als leuk moet worden ervaren. Elke baan, functie of positie in het werkende leven heeft leuke dingen en minder leuke dingen. Je droombaan bestaat, maar dit betekent niet dat alles aan die baan leuk is. Er zullen dagen zijn dat je geen zin hebt om je werk te doen. Dit hoort bij het leven en dit geldt voor iedereen. 

De plicht van werkgevers 

Een eigen bedrijf runnen of voor jezelf werken wordt door veel ambitieuze mensen als positief ervaren. Het geeft een gevoel van vrijheid en van groei. Ondernemers die werknemers in dienst nemen, hebben een zekere verantwoordelijkheid. Werknemers moeten zich namelijk kunnen ontwikkelen en kunnen ontplooien. Financiële compensatie voor werkzaamheden houdt mensen tijdelijk tevreden. Persoonlijke groei is wat ze laat terugkomen. 

Een deel van deze verantwoordelijkheid ligt bij de werknemers zelf. Persoonlijke groei ligt immers bij de individu. Wil je iets voor elkaar krijgen? Doe het dan zelf. Niemand gaat het voor je doen. Als werkgever dien je de middelen wel beschikbaar te stellen. Je dient je te bekommeren om je personeel en ze de mogelijkheden te geven om te groeien. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat ze ongelukkig worden. En we weten allemaal wat voor effect dit gaat hebben op je onderneming. 

Discipline als houvast 

Of je nu werknemer, werkgever, ondernemer of student bent: persoonlijke ontwikkeling is je eigen verantwoordelijkheid. Anderen kunnen je helpen, maar jij zet de eerste stap. En de tweede en de derde. Het is aan jou om voor jezelf te formuleren wat je uitdagingen zijn en waar je naartoe wil groeien. Heb je dit duidelijk gedefinieerd, dan begint het echte werk. Door gedisciplineerd te werk te gaan, kan je jouw doelen bereiken. 

Discipline hebben is niet altijd leuk. Als de wekker om 6 uur gaat, dan is de kans groot dat je hier niet blij van wordt. Naar de sportschool gaan terwijl de rest van de wereld nog slaapt, is niet altijd leuk. Vijf avonden op rij aan je ondernemingsplan werken naast je fulltime baan is geen pretje. Toch doe je het. Ook op de momenten dat je geen zin hebt. Dit is discipline. 

Vitaal sterk worden vereist discipline. Persoonlijke kracht en persoonlijke groei komen niet aanwaaien door altijd comfortabel te blijven. De comfort zone is een killing zone. Het wakkert ons in slaap en houdt ons klein. Juist buiten de comfort zone gebeuren de goede dingen. Want zeg eens eerlijk, denk je vitaal sterker te gaan worden door altijd hetzelfde te blijven doen? Ervaar je groei door op dezelfde plek te blijven?

Gerelateerde blogs

duurzame resultaten

Wat zeggen deelnemers?

Volledige transformatie

Bekijk de review van Bruno

Volledige transformatie

Bekijk de review van Howard

Volledige transformatie

Bekijk de review van Joyce

Jip Post

Een coach die niet alleen maar kletst maar ook doet.

Linda Van De Bunt

Zes maanden geleden deed ik een investering in mezelf. Ik ging een samenwerking aan met Your Own Leader. Do...

Maarten van Heugten

De combinatie tussen de gemoedelijke sfeer en de ruimte tot fysieke en mentale groei spreken mij enorm aan....

Berdine Grashuis

Een half jaar geleden begon ik met trainen bij Your Own Leader. Twee keer per week een uur. En dat is voor ...

Jos Loock

Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met met Freek en zijn methode van Your Own Leader had ik d...

Howard van Dodemont

Anderhalf jaar geleden, vlak voor de Corona crisis ontmoette ik Freek. Gedreven, betrokken, persoonlijk, co...

Bruno Klok

Ben in een hoop verschillende sportscholen geweest de afgelopen jaren maar heb me nog nooit zo fit gevoeld ...

Jacco Farla

Ik begon met Freek Diets als personal trainer te sporten. En daar kwam ik mezelf al snel tegen. Als Freek m...

Sebastian Smeenk

'Your Own Leader', het concept sprak mij direct aan. Het vinden van het pad eigen tot leiderschap...

Dennis Jungerius

Nadat ik al jarenlang niet meer gesport had, kwam ik in aanraking met Your Own Leader. Ik besloot er het 6 ...

Hans Horstik

Ik heb het genoegen Freek al 15 jaar mee te maken in zijn drive rond sport, bewegen, goede voeding, persoon...

Jennifer

Een half jaar geleden ben ik een personal training traject aan gegaan met Freek en met resultaat: 20 kilo a...

Robin Joshua

Wauw! Wat een energie en voldoening haal ik uit de trainingen bij Freek! Professioneel, passievol en dynami...

Marcus Berg

Doel was het gezond uitlopen van mijn eerste marathon. Is goed gelukt. Freek en zijn collega Matthieu he...

Lois Dessing-Lippmann

Ik ben ontzettend dankbaar voor het traject wat ik met Freek ben gestart. Na een blessure die 8 jaar lang m...

Bastiaan Kolster

Freek is een enthousiaste coach die je niet alleen helpt om intensief te sporten, maar ook om goed adem te ...

Chris Rauwendaal

Een hele fijne en prettige plek waar je je altijd welkom voelt! Het woord Gym doet het geen recht, dit voel...

Rick Koopman

Fijne plek om te trainen en te werken aan jezelf!

Jack Waas

Bij Your Own Leader gaat het net even anders dan bij een doorsnee sportschool. Hier krijg je alle professio...

Alleen jij bent verantwoordelijk voor je toekomst.
Is het tijd voor verandering?