Waarom jouw gebrek aan discipline je dagelijks in de weg zit

Is het je ooit opgevallen dat het stellen van doelen makkelijk gaat, maar het uitvoeren van de nodige acties vaak als onprettig wordt ervaren? Hoe kan het dat we allemaal dingen willen, maar dat we niet bereid zijn te doen wat je moet doen? Dit komt je waarschijnlijk bekend voor. Om iets te bereiken, moet je namelijk dingen doen die niet altijd leuk zijn. En deze dingen zijn vaak oncomfortabel. 

Je wil iets bereiken. Een diploma behalen. De halve marathon lopen. Een gespierd lijf voor de zomer. Zodra je dit doel hebt vastgesteld, vertel je het aan al je vrienden. “Ik ben van plan om (…) te gaan doen!” Met vol enthousiasme en goede energie deel je dit met de wereld. Stiekem hoop je op positieve reacties van je vrienden. “Wat goed dat je dit gaat doen”, is de verwachte reactie die je hoop te krijgen. En vervolgens moet je aan de slag. 

De vervelende realiteit van dit scenario, is dat het nietszeggend is. Op het moment dat je dit soort plannen met de wereld deelt, heb je namelijk nog niets gepresteerd. Iets willen gaan doen, is geen prestatie. Het bestaat nog niet, het is een illusie. Maar in de echte wereld moet je eerst aan de slag. In de echte wereld krijg je pas krediet als je iets hebt behaald. Wat heb je daarvoor nodig, motivatie? Nee, je hebt discipline nodig. 

Wat is discipline? 

Op de meest simpele manier uitgelegd, is discipline doen wat je zegt te willen gaan doen. Discipline is de wilskracht om te doen wat je hoort te gaan doen, zonder hier concessies aan te doen. Valt het je op hoe vaak het woord ‘doen’ hierin voorkomt? Zonder dit werkwoord, betekent discipline letterlijk niets. 

Om discipline te hebben, zul je comfort aan de kant moeten schuiven om je lange termijn doel te behalen. Verwar het woord ‘motivatie’ niet met discipline. Motivatie is beperkt aanwezig. Niemand staat elke dag op met genoeg motivatie om te gaan trainen. Iedereen heeft dagen waarop hij of zij niet gemotiveerd is. Op dat soort momenten moet je op discipline terugvallen. Ongeacht van hoe je je voelt, je doet wat je met jezelf hebt afgesproken. 

Waarom is discipline hebben moeilijk? 

Om de simpele reden dat we allemaal wegrennen van dingen die oncomfortabel zijn. Kijk maar eens naar je eigen leven. Waarom is het makkelijker om ‘s avonds naar Netflix te kijken, dan om aan je studie te zitten? Juist, omdat naar de tv kijken fijn is. Het is relaxt en vergt geen inspanning. 

Op het moment dat jij besloot een avondopleiding te gaan volgen, waren er twee dingen comfortabel: het vaststellen van een doel en het idee van het behalen van dat diploma. De eerste en de laatste stap van dit plan waren comfortabel. Alle stappen daartussenin zijn dat niet. 

Iedereen wil een fijn leven, met plezier en comfort. “Genieten van de fijne dingen in het leven” is een uitspraak waar we allemaal wel eens bij stil willen staan. Begrijp het niet verkeerd, hier is niets mis mee! Je mag een fijn leven hebben. Een lekker leven dat je verdient. Aan het hele idee van een leven ‘verdienen’, kan je ook bepaalde voorwaarden stellen. 

Gedisciplineerd zijn is niet leuk. Tenminste, voor de meeste mensen niet. Wat is er leuk aan elke dag vroeg opstaan, om voor je werk te gaan sporten? Waarom duurt het behalen van succes zo ontzettend lang? Deze vragen hebben een negatieve lading. Om je doelen te behalen, zul je veel oncomfortabele momenten moeten doorstaan. Dat is hetgene wat discipline onprettig maakt. Toch is dit de verkeerde instelling.

Hoe krijg ik wel discipline? 

We hebben vastgesteld dat gedisciplineerd zijn niet altijd leuk is. Hier zit ook meteen de belangrijkste les. Discipline hoort ook niet altijd leuk te zijn. Het behalen van een mooi resultaat hoort niet makkelijk te zijn. Als het makkelijk zou zijn, dan zou iedereen het doen. En als iedereen het zou doen, dan zou een prestatie niets meer waard zijn! 

Heb je je ooit afgevraagd waarom vrouwen mannen met een gespierd lichaam mooi vinden? Omdat het schaars is! Als elke man een sixpack zou hebben, denk je dat dit dan nog als bijzonder zou worden gezien? Het antwoord is nee. Als elke inwoner uit jouw woonplaats jaarlijks aan de marathon zou meedoen, zou het dan nog bijzonder zijn? Natuurlijk niet. 

Accepteer dat discipline hebben oncomfortabel is. En zorg dat je comfortabel wordt met het oncomfortabele. Geef aan jezelf toe dat discipline hebben soms moeilijk is. Spreek het hardop uit: klotezooi, moet ik alweer gaan hardlopen deze ochtend. Ik heb geen zin, maar ik doe het toch. 

Als je dit keer op keer doet, wat denk je dan dat het eindresultaat is? Dit mag vrij duidelijk zijn: een ijzersterk persoon. Iemand die gedisciplineerd is, staat sterk in zijn of haar schoenen. En geloof het of niet, dit gaan mensen zien. Dit valt op, je straalt het uit. 

Stel een doel vast voor jezelf. Schrijf het op en werk een plan uit. Deel het niet met de hele wereld. Werk in stilte aan je plan. Vertel het desnoods aan iemand die je vertrouwt, een persoon in je omgeving die jou verantwoordelijk kan houden als het moet. Werk in stilte aan je plan en deel je eindresultaat pas met de wereld als je bent geslaagd. 

Dopamine, dat is dat fijn stofje dat je aanmaakt om je lekker te voelen. Vaak maak je dit aan als je iets hebt behaald. Wist je dat je je brein voor de gek kunt houden? Dit stofje kan je ook aanmaken tijdens dat oncomfortabele proces. Je doet dit simpelweg door het einddoel te visualiseren. Beeld je in hoe je je voelt als het doel behaalt is. Wat je familie en vrienden zullen zeggen. Wat voor feestelijke viering je daarna zult hebben. 

Wees de held met discipline 

Denk eens aan een typische Hollywood-film. Bijna elke film heeft een held. Rocky Balboa, James Bond, Wonder Woman of Katniss Everdeen uit The Hunger Games. Wat denk je dat deze karakters tot helden maakt? IJzersterke discipline! Het zijn allemaal figuren die door barre omstandigheden heen moeten om de held te worden. Zo moet jij ook zijn. 

Visualiseer jezelf als de held. Jouw leven is de film. Jij bent de hoofdpersoon die een held gaat worden. Het klinkt misschien soft en kinderachtig, maar de meest succesvolle mensen op aarde gebruiken dit soort technieken ook. En wat maakt het uit? Het speelt zich in jouw hoofd af en zorgt ervoor dat jij je doelen behaalt. 

Wat als ik een leven zonder discipline wil? 

Dan is dat prima. Je zult echter wel gaan merken, dat je geen volledige controle over je wilskracht hebt. Of dat een goed of slecht teken is, dat kan je zelf bepalen. In feite beschik je al over discipline in het dagelijks leven. Elke dag sta je op om netjes naar je werk te gaan. Je zorgt dat je op tijd bent en je doet wat je gevraagd wordt. 

In feite is dit geen echte discipline. Je wordt eigenlijk gedwongen om bepaalde dingen te doen. Iemand anders heeft namelijk de touwtjes in handen. Jouw werkgever, omdat je niet ontslagen wil worden en zonder geld wil zitten. Je huisbaas, omdat je niet dakloos wil zijn. De zorgverzekering, omdat je bij ziekte geholpen wil worden. 

Echte wilskracht en discipline komen van de keuzes die je zelf maakt. De enige die hierover kan beslissen, dat ben jijzelf. Hulp van anderen inschakelen is prima. Dit kan een mentor zijn of een personal trainer. Het belangrijkste is dat je wat gaat doen. Iets wat oncomfortabel is. En dat maakt jou straks gedisciplineerd, krachtig en sterk. 

Gerelateerde blogs

duurzame resultaten

Wat zeggen deelnemers?

Volledige transformatie

Bekijk de review van Bruno

Volledige transformatie

Bekijk de review van Joyce

Volledige transformatie

Bekijk de review van Howard

Hans Horstik

Ik heb het genoegen Freek al 15 jaar mee te maken in zijn drive rond sport, bewegen, goede voeding, persoon...

Jack Waas

Bij Your Own Leader gaat het net even anders dan bij een doorsnee sportschool. Hier krijg je alle professio...

Dennis Jungerius

Nadat ik al jarenlang niet meer gesport had, kwam ik in aanraking met Your Own Leader. Ik besloot er het 6 ...

Howard van Dodemont

Anderhalf jaar geleden, vlak voor de Corona crisis ontmoette ik Freek. Gedreven, betrokken, persoonlijk, co...

Jennifer

Een half jaar geleden ben ik een personal training traject aan gegaan met Freek en met resultaat: 20 kilo a...

Rick Koopman

Fijne plek om te trainen en te werken aan jezelf!

Bruno Klok

Ben in een hoop verschillende sportscholen geweest de afgelopen jaren maar heb me nog nooit zo fit gevoeld ...

Berdine Grashuis

Een half jaar geleden begon ik met trainen bij Your Own Leader. Twee keer per week een uur. En dat is voor ...

Chris Rauwendaal

Een hele fijne en prettige plek waar je je altijd welkom voelt! Het woord Gym doet het geen recht, dit voel...

Lois Dessing-Lippmann

Ik ben ontzettend dankbaar voor het traject wat ik met Freek ben gestart. Na een blessure die 8 jaar lang m...

Sebastian Smeenk

'Your Own Leader', het concept sprak mij direct aan. Het vinden van het pad eigen tot leiderschap...

Linda Van De Bunt

Zes maanden geleden deed ik een investering in mezelf. Ik ging een samenwerking aan met Your Own Leader. Do...

Maarten van Heugten

De combinatie tussen de gemoedelijke sfeer en de ruimte tot fysieke en mentale groei spreken mij enorm aan....

Robin Joshua

Wauw! Wat een energie en voldoening haal ik uit de trainingen bij Freek! Professioneel, passievol en dynami...

Jip Post

Een coach die niet alleen maar kletst maar ook doet.

Jos Loock

Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met met Freek en zijn methode van Your Own Leader had ik d...

Marcus Berg

Doel was het gezond uitlopen van mijn eerste marathon. Is goed gelukt. Freek en zijn collega Matthieu he...

Jacco Farla

Ik begon met Freek Diets als personal trainer te sporten. En daar kwam ik mezelf al snel tegen. Als Freek m...

Bastiaan Kolster

Freek is een enthousiaste coach die je niet alleen helpt om intensief te sporten, maar ook om goed adem te ...

Alleen jij bent verantwoordelijk voor je toekomst.
Is het tijd voor verandering?