Veilig en verantwoord kickboksen 

Er zijn dingen die je wel wil doen, maar eigenlijk niet durft. Iets houdt je tegen. Je hebt een bepaalde overtuiging. Dat ene ding dat je graag zou willen doen, bevindt zich op onbekend terrein. En het heeft ook nog eens een negatief imago in je hoofd. 

Komt dit bekend voor? De kans is groot dat deze gedachtes naar boven komen als we beginnen over kickboksen. Dit is meer dan logisch. Kickboksen is een vechtsport, en het woord ‘vecht’ impliceert voor sommigen iets negatiefs. Toch is dit een onterechte overtuiging. 

Als bovenstaande situatie op jou slaat, lees vooral verder. Kickboksen is namelijk voor iedereen. Ongeacht leeftijd, ervaring, geslacht of achtergrond. Het is vooral een leuke sport waar je weerbaar, mentaal sterk, en zelfverzekerd van wordt. 

Is kickboksen goed voor je? 

Je weet van binnen dat je profijt kunt hebben bij kickboksen. Het maakt je zekerder van jezelf en zorgt dat je sterk in je schoenen staat. En het is ook nog eens een goede cardiotraining. Maar toch ligt er een drempel. Het is een vechtsport, dus je moet het tegen iemand opnemen in de ring. Toch? 

Een terecht punt. Gelukkig ligt de werkelijkheid genuanceerder. Ja, kickboksen is een vechtsport. Maar dit betekent niet dat je ook echt moet vechten. Het is vooral een intensieve workout, waarbij je in een leuke groep aan je uithoudingsvermogen werkt. 

Ga eens terug in de tijd met je gedachten. Wat was het eerste wat je dacht, toen iemand je vroeg om mee te gaan kickboksen? Je zag waarschijnlijk een intimiderende zaal voor je. Waar stoere types hard op elkaar inslaan. Jij als nieuwkomer wordt de ring in geduwd en zou moeten vechten. Ongeacht het feit dat je dit nog nooit had gedaan. 

Komt dit in de buurt van de werkelijkheid? Absoluut niet. Loop een gemiddelde kickboksles binnen en het beeld zal je verbazen. De zaal is gevuld met doodnormale mensen: van de vriendelijke ICT’er op kantoor, tot het buurmeisje uit je straat. Tijdens de training wil iedereen vooral op een rustige en verantwoorde manier met elkaar oefenen.

Hoe gevaarlijk is kickboksen? 

Vechtsport staat niet gelijk aan vechten. Dit is een van de belangrijkste dingen die elke beginner moet begrijpen. Het is een sport, waar respect en plezier op nummer 1 staan. En wat jij als nieuwkomer vooral moet onthouden: iemand pijn doen is geen doel op zich bij kickboksen. 

“Dat is niet wat ik op TV zie”, zul je misschien denken. Grote mannen als Rico Verhoeven en Badr Hari lijken een ander beeld te geven. Deels waar, maar niet helemaal. 

Ja, dit soort topsporters vechten op het allerhoogste niveau. Ze willen vooral van elkaar winnen. Door punten te scoren, of een knock out te maken. Dat een trap of een stoot pijn doet, is onderdeel van de sport.

Dit is een compleet ander spel dan een gemiddelde kickboksles. Je kunt topsport niet vergelijken met een gemiddelde les voor recreanten. Het idee van iemand pijn doen, hoort dus niet thuis in een recreanten kickboksles. 

Wat doe je tijdens een kickboksles?

Hoe gaat het er dan aan toe tijdens een gemiddelde les? Bij Your Own Leader kan je twee keer per week lessen volgen. Bij ervaren trainers die veiligheid en verantwoordelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. Maandelijks sluiten er nieuwe mensen aan. De lessen zijn dus voor elk niveau.

“Hier in de Tempel komen mensen om recreatief te trainen,” vertelt trainer Eveliene (25). “Het instapniveau hier is laagdrempelig. Je kunt kickboksen ook als zelfverdediging zien. Het draait niet om iemand pijn doen, het is eerder het tegenovergestelde. In mijn les oefenen we veel techniek, bijvoorbeeld door lange combinaties vaak te herhalen.”

Gedurende de les oefen je de combinaties in tweetallen. Aan de hand van instructies werk je zo aan je techniek. Dit is vrij intensief, maar daardoor juist een goede cardiotraining. Tegen het einde van de les is er de mogelijkheid om te sparren. Voor beginners kan dit oncomfortabel zijn. 

Sparren betekent namelijk een soort simulatie van een wedstrijdronde. Je neemt het voor één tot twee minuten op tegen je partner, zonder specifieke instructies. 

“Iedereen moet zich hier veilig bij voelen,” legt trainer Abdi (37) uit. “Je traint altijd met een partner van je eigen niveau en van hetzelfde gewicht. Van tevoren spreek je met elkaar af waar je comfortabel mee bent. Je kunt rustig oefenen, zonder te veel kracht te gebruiken. Rustig tikken, zonder iemand pijn te doen.” 

Volgens Eveliene kan je het sparren ook als tikkertje zien. “Je hoeft elkaar geen pijn te doen. Tijdens de training geef je elkaar juist de ruimte om combinaties te oefenen. Zo leer je de techniek. En ben je gevorderd en wil je wat harder gaan, dan kan je een partner zoeken die dit ook wil.” 

Twijfels over kickbokslessen? 

Voor het eerst iets nieuws doen, kan spannend zijn. In je eentje naar een nieuwe sportles gaan, valt hier ook onder. Elke sporter zal dit eerlijk toegeven. Wij weten zeker dat deze spanning van korte duur is. 

Je wordt bij Your Own Leader met open armen ontvangen. Er doen namelijk regelmatig nieuwe mensen mee. Vooral bij de kickbokslessen. Onze groep bestaat met name uit recreanten en mensen die het leuk vinden om in beweging te zijn. 

Heb je nou toch twijfels of het wat voor jou is? Dat is geen probleem. Je kunt ook gerust een keer komen kijken. Zo zul je zien dat het allemaal niet zo eng is als je denkt. Neem je sportspullen toch maar mee, want de kans is groot dat al je zorgen zo zijn verdwenen. 

Dinsdag & Donderdag 

18.00 – 19.00 

Benieuwd naar de mogelijkheden van de Tempel? Neem vrijblijvend contact op of kom een keer langs op de koffie! 

Gerelateerde blogs

Deze mensen gingen jou voor

Fysieke en mentale conditie

Bekijk de review van Howard

Fijne sfeer

Bekijk de review van Joyce

Elke training is anders

Bekijk de review van Bruno

Chris Rauwendaal

Een hele fijne en prettige plek waar je je altijd welkom voelt! Het woord Gym doet het geen recht, dit voel...

Jos Loock

Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met met Freek en zijn methode van Your Own Leader had ik d...

Maarten van Heugten

De combinatie tussen de gemoedelijke sfeer en de ruimte tot fysieke en mentale groei spreken mij enorm aan....

Jacco Farla

Ik begon met Freek Diets als personal trainer te sporten. En daar kwam ik mezelf al snel tegen. Als Freek m...

Marcus Berg

Doel was het gezond uitlopen van mijn eerste marathon. Is goed gelukt. Freek en zijn collega Matthieu he...

Rick Koopman

Fijne plek om te trainen en te werken aan jezelf!

Robin Joshua

Wauw! Wat een energie en voldoening haal ik uit de trainingen bij Freek! Professioneel, passievol en dynami...

Jack Waas

Bij Your Own Leader gaat het net even anders dan bij een doorsnee sportschool. Hier krijg je alle professio...

Howard van Dodemont

Anderhalf jaar geleden, vlak voor de Corona crisis ontmoette ik Freek. Gedreven, betrokken, persoonlijk, co...

Jennifer

Een half jaar geleden ben ik een personal training traject aan gegaan met Freek en met resultaat: 20 kilo a...

Bruno Klok

Ben in een hoop verschillende sportscholen geweest de afgelopen jaren maar heb me nog nooit zo fit gevoeld ...

Berdine Grashuis

Een half jaar geleden begon ik met trainen bij Your Own Leader. Twee keer per week een uur. En dat is voor ...

Bastiaan Kolster

Freek is een enthousiaste coach die je niet alleen helpt om intensief te sporten, maar ook om goed adem te ...

Jip Post

Een coach die niet alleen maar kletst maar ook doet.

Hans Horstik

Ik heb het genoegen Freek al 15 jaar mee te maken in zijn drive rond sport, bewegen, goede voeding, persoon...

Sebastian Smeenk

'Your Own Leader', het concept sprak mij direct aan. Het vinden van het pad eigen tot leiderschap...

Lois Dessing-Lippmann

Ik ben ontzettend dankbaar voor het traject wat ik met Freek ben gestart. Na een blessure die 8 jaar lang m...

Linda Van De Bunt

Zes maanden geleden deed ik een investering in mezelf. Ik ging een samenwerking aan met Your Own Leader. Do...

Dennis Jungerius

Nadat ik al jarenlang niet meer gesport had, kwam ik in aanraking met Your Own Leader. Ik besloot er het 6 ...

Alleen jij bent verantwoordelijk voor je toekomst.
Is het tijd voor verandering?