Mentale kracht overwinnen tijdens de Adem en IJsbad Workshop: een interview met Robin van den Breul

Wat bezielt mensen om in een ijskoud waterbad te stappen? Het is ongemakkelijk, doet pijn en laat je adem op hol slaan. Zwemmen doe je in de zomer. In de winter zitten we binnen. Aldus de mening van de gemiddelde comfort-genieter. 

Sta jij er ook zo in? Dat is prima. Het kan zijn dat het onderstaande gesprek niet bij jou binnen gaat komen. In dit interview bespreken we namelijk het nut van ijskoud water. Voor vaste bezoekers van de Tempel is het ijsbad niets nieuws. Discomfort opzoeken is iets dat het team van Your Own Leader stimuleert. Niet om mensen in het nauw te drijven, maar om mentale groei te bevorderen. 

Met die gedachte heeft trainer Robin van den Breul de Adem en IJsbad Workshop ontwikkeld. Als liefhebber van kou zoekt hij in de wintermaanden regelmatig het water op. In de koudste gebieden mogelijk: het noorden van Zweden, de Franse Vogezen, en als het vriest ook het wereldberoemde Henschotermeer. Iedereen is gebaat bij de voordelen van een ijsbad, vindt Robin. 

Dat kan wel zo zijn, maar toch is er een klein probleempje. Koud water roept weerstand op. Het is voor veel mensen een te hoge drempel. Waarom zouden we zijn training toch een kans moeten geven?

Met welk doel laat jij mensen in een ijsbad stappen?

“Deze training draait om rust en zelfoverwinning. Ik wil op een praktische manier laten zien dat je vervelende taken en gedachten kunt overwinnen. Een ijsbad is erg praktisch. Het is oncomfortabel, maar mensen lopen hier altijd sterker weg. 

Koud water heeft ook positieve effecten op je lichaam. Maar daar gaan we het niet over hebben, de focus ligt meer op de ervaring dan op de theorie. Ik wil op een toegankelijke manier laten zien dat je mentaal sterker kunt worden. Het ijsbad is daar perfecte voor.” 

Hoe ziet de training er dan uit? 

“Elke groep bestaat uit maximaal zes mensen. We beginnen met een ademsessie van ongeveer een half uur. Hierbij ligt iedereen comfortabel op een matje. In totaal doen we vier rondes. Elke ronde duurt ongeveer vijf minuten, waarin je intensief in- en uitademt. 

Hierdoor creëer je een overschot aan zuurstof in het lichaam. Je krijgt het daar erg warm van. Tussen elke ronde vindt ‘retentie’ plaats. Dat betekent dat je jouw adem inhoudt en dat je tot rust komt. Dit is allemaal ter voorbereiding van het ijsbad. 

Waarom kan de groep niet meteen het ijsbad in? 

“Dit kan wel, maar dat is een te grote schok voor je lijf. Met de ademhalingsoefening verwarm je het lichaam eerst. En je krijgt je ademhaling onder controle. Dat heb je nodig om het ijsbad in te gaan. Wat gebeurt er bij het nemen van een koude douche? Je schrikt en je begint te hyperventileren. Terwijl je gewoon rustig door kan ademen. 

De ademhalingsoefening is dus een belangrijke voorbereiding. Je wordt warmer en je vindt innerlijke rust. Het is ook een soort meditatiemoment.” 

Wat kunnen mensen verwachten van deze ademhalingsoefening? 

“Je gaat ervaren dat je jouw adem vrij lang kunt inhouden. De kans is vrij groot dat iedereen minstens de twee minuten aantikt. Dit zou je nu waarschijnlijk niet lukken, maar wel met de juiste voorbereiding. Verder ga je warmte, tintelingen en een licht gevoel ervaren. 

Sommigen worden er lacherig van, bij anderen komen bepaalde emoties naar boven. Dit is allemaal niet erg. We bieden een veilige omgeving waar je jouw lichaam tot rust kan brengen. En waar je warmte en gevoelens kunt ervaren.” 

Vervolgens gaan jullie het ijsbad in. Wat kan je hierover vertellen? 

“Buiten bij de Tempel hebben we een ijsbad staan. De temperatuur van het water is een halve graden. Eén voor één kan elke deelnemer het water in. Hier zitten meerdere doelen achter. 

Het eerste doel is om een mentale grens te verleggen. Je weet dat het water ijskoud is en dat het ongemakkelijk wordt. Toch stap je het bad in. Ondanks dat je weet dat het buiten je comfortzone ligt. 

Je lichaam schrikt hiervan. Jouw zenuwen, spieren en huid zijn die kou namelijk niet gewend. Hierbij doe je dus een groot beroep op je ademhaling. Door diep te ademhalen, blijf je jouw lichaam verwarmen. Hierdoor ga je de kou accepteren. Je gaat het ijskoude water doorstaan en zult merken dat het makkelijker wordt. 


Dan is er nog het mentale aspect. Terwijl je in het ijsbad zit, zul je rust in je hoofd moeten vinden. De stemmen in je hoofd gaan roepen dat je eruit wil. Weg van de kou en terug naar binnen. Die interne discussie moet je stoppen. Heb je jouw ademhaling onder controle en de situatie geaccepteerd? Dan ben je geslaagd.” 

Hoe lang moeten mensen in het ijsbad blijven zitten?

“Niets moet. Het is geen wedstrijd. Of je nou twee of vijf minuten blijft zitten, dat maakt niet uit. Het gaat erom wat jij er zelf uit wil halen. Dat je over een mentale barrière bent heengestapt, dat is al voldoende. En zodra je jouw ademhaling onder controle hebt en kalm in het water zit, is jouw doel al bereikt. 

Ik blijf naast het ijsbad staan om je te begeleiden. Wanneer je het genoeg vindt, kan je eruit. Je hoeft dus niet vijf minuten in het water te blijven zitten, omdat degene voor jou dat ook deed. Laat je ego lekker thuis. Kom het water weer uit als je er klaar mee bent.” 

Wat bereikt iemand met het volgen van deze training? 

“Je loopt hoe dan ook sterker weg. Ik zie dat bij iedereen. Het ijsbad is een praktische metafoor voor het leven. Soms moet je oncomfortabele dingen doen om te groeien. Er komen momenten dat je een lastige situatie moet uitzitten. En laten we eerlijk zijn: als je ijskoud water kunt doorstaan, dan worden al je andere uitdagingen een stuk makkelijker.” 

Gerelateerde blogs

Deze mensen gingen jou voor

Volledige transformatie

Bekijk de review van Joyce

Volledige transformatie

Bekijk de review van Pepijn

Volledige transformatie

Bekijk de review van Howard

Marcus Berg

Doel was het gezond uitlopen van mijn eerste marathon. Is goed gelukt. Freek en zijn collega Matthieu he...

Howard van Dodemont

Anderhalf jaar geleden, vlak voor de Corona crisis ontmoette ik Freek. Gedreven, betrokken, persoonlijk, co...

Jip Post

Een coach die niet alleen maar kletst maar ook doet.

Bruno Klok

Ben in een hoop verschillende sportscholen geweest de afgelopen jaren maar heb me nog nooit zo fit gevoeld ...

Rick Koopman

Fijne plek om te trainen en te werken aan jezelf!

Robin Joshua

Wauw! Wat een energie en voldoening haal ik uit de trainingen bij Freek! Professioneel, passievol en dynami...

Bastiaan Kolster

Freek is een enthousiaste coach die je niet alleen helpt om intensief te sporten, maar ook om goed adem te ...

Jack Waas

Bij Your Own Leader gaat het net even anders dan bij een doorsnee sportschool. Hier krijg je alle professio...

Dennis Jungerius

Nadat ik al jarenlang niet meer gesport had, kwam ik in aanraking met Your Own Leader. Ik besloot er het 6 ...

Jos Loock

Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met met Freek en zijn methode van Your Own Leader had ik d...

Hans Horstik

Ik heb het genoegen Freek al 15 jaar mee te maken in zijn drive rond sport, bewegen, goede voeding, persoon...

Sebastian Smeenk

'Your Own Leader', het concept sprak mij direct aan. Het vinden van het pad eigen tot leiderschap...

Linda Van De Bunt

Zes maanden geleden deed ik een investering in mezelf. Ik ging een samenwerking aan met Your Own Leader. Do...

Jennifer

Een half jaar geleden ben ik een personal training traject aan gegaan met Freek en met resultaat: 20 kilo a...

Maarten van Heugten

De combinatie tussen de gemoedelijke sfeer en de ruimte tot fysieke en mentale groei spreken mij enorm aan....

Berdine Grashuis

Een half jaar geleden begon ik met trainen bij Your Own Leader. Twee keer per week een uur. En dat is voor ...

Chris Rauwendaal

Een hele fijne en prettige plek waar je je altijd welkom voelt! Het woord Gym doet het geen recht, dit voel...

Jacco Farla

Ik begon met Freek Diets als personal trainer te sporten. En daar kwam ik mezelf al snel tegen. Als Freek m...

Lois Dessing-Lippmann

Ik ben ontzettend dankbaar voor het traject wat ik met Freek ben gestart. Na een blessure die 8 jaar lang m...

Alleen jij bent verantwoordelijk voor je toekomst.
Is het tijd voor verandering?