Het Stoïcisme als praktische denkwijze voor mentale uitdagingen 

Wanneer heb je voor het laatst een slechte beslissing gemaakt? Denk eens terug aan dat moment. Heb je in het moment zelf je emoties je brein laten overnemen? Waarschijnlijk wel. 

Onze emoties kunnen ons soms goed in de weg zitten. Het beïnvloedt het waarnemen. Je vaak kunt niet meer helder denken. Emoties kunnen dus veel dingen verpesten. Het maken van beslissingen is vaak lastig door je emotionele staat.  

Toch moeten we met emoties leren leven. Ondanks je gevoelens zal je in staat moeten zijn om objectieve keuzes te maken. Wat is de beste manier om je emoties de baas te worden? De denkwijze van het stoïcisme.  

De rol van emoties 

Iedereen gaat een keer gebroken worden door het leven. Dit kun je maar beter accepteren. Donkere dagen ontzien niemand. Je verliest een dierbare. Een relatie wordt beëindigd. Iemand bedriegt je. Of je wordt onverwachts ontslagen. Het leven gaat een keer moeilijk worden. De kans dat je een tijd ongelukkig gaat zijn in het leven, is aanwezig. 

De grote vraag is hoe jij je gaat gedragen onder moeilijke omstandigheden. Moeilijke tijden horen soms bij het leven. Toch zal iedereen hiermee om moeten leren gaan. Betekent dit dat je niets mag voelen? Absoluut niet. 

De term stoïcisme wordt wel eens verward met stoïcijns, maar dit is niet hetzelfde. Stoïcijns zijn betekent het onderdrukken van je emoties. En de meeste mensen weten dat iets onderdrukken geen goed idee is. 

De term stoïcisme staat voor iets anders. Het refereert niet aan een geloofsovertuiging, maar is vooral een praktische manier van denken. Stoïcisme betekent vooral dat  je de baas kunt zijn over je emoties. Het is een praktische manier van handelen, waarin je, ongeacht van je hoe je je voelt, doorgaat om je doelen te bereiken. 

Het stoïcisme is al duizenden jaren oud. In het Romeinse Rijk kreeg deze filosofische denkwijze veel bekendheid dankzij Marcus Aurelius. Hij wordt gezien als een van de machtigste keizers ooit. Zijn boekwerk Mediations wordt ook vandaag de dag nog door velen gelezen. De lessen en opvattingen van Marcus Aurelius zijn essentieel voor strategische leiders en vatten de kern van het stoïcisme perfect samen.  

Hoe je het ook wendt of keert, emoties horen bij het leven. Dat je je door bepaalde situaties rot voelt, is logisch. Op sommige dagen zit je minder goed in je vel. Accepteer dit en ervaar het gevoel. Vervolgens is het belangrijk om toch door te gaan met het werken aan je doelen. 

Acceptatie van je emoties betekent ook dat je een situatie neemt voor wat het is. Gaat een belangrijke deal niet door? Valt je plan in duigen door iets buiten je macht? Je kunt dit als negatief bestempelen. Of als positief. Volgens het stoïcisme doe je geen van beide. Het is wat het is. Je plan is niet mislukt, het gaat door via een andere route. 

De toekomst 

Een groot deel van de mensen maakt zich zorgen over de toekomst. Anderen kijken teveel naar het verleden. Geen van beide dragen ook maar wat bij aan je  productiviteit. Wat vele mensen pas te laat beseffen, is dat je op maar heel weinig dingen invloed hebt. Zowel in de toekomst als in het verleden. 

Er zijn dingen waar je wel invloed op hebt. Je eigen manier van denken bijvoorbeeld. Je toekomst en je doelen. Dat zijn de dingen waar je op moet focussen. Als individu heb je alle middelen om je eigen toekomst te manipuleren. Op elk gegeven moment ben je een beslissing verwijderd van een totaal ander leven. Zeg eens eerlijk, geeft dit besef je niet ontzettend veel macht? 

Dat je op sommige zaken geen invloed hebt, betekent niet dat je een passieve houding moet gaan aannemen. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde dingen aan je voorbij te laten gaan. Ga je je druk zitten maken om het belastingssysteem in Nederland? Of om de meningen van een bepaalde groep mensen? Hier heb je totaal geen invloed hebt. Het heeft geen zin om je aandacht hierop te vestigen. 

Ergens is het logisch dat we ons soms zorgen maken over de toekomst.Kies er toch voor om je energie te steken in datgene wat voor jou relevant is. We moeten accepteren dat veranderingen bij het leven horen. Soms zitten dingen tegen en het volgende moment valt het mee. Zorg dat je hiertegen bestand bent en ga de strijd aan. Ongeacht van hoe je je voelt. 

Jouw leven

Het is misschien een groot cliché, maar we moeten het blijven benoemen: De tijd vliegt voorbij. Het leven is over voordat je het weet. Kijk maar eens terug op de afgelopen tien jaar. Zijn deze niet razendsnel voorbij gevlogen? 

Vlak voor zijn dood zei Steve Jobs het al: “Je tijd hier is beperkt.” Wees dus selectief met waar je je druk om maakt. Het grootste deel van dingen waar je je zorgen over maakt, is totaal niet relevant. Kies dus voor zorgen die relevant zijn. 

Het stoïcisme staat dus niet voor een zorgeloos leven. Ook de machtigste keizer ooit had enorme zorgen. Over het besturen van een keizerrijk, over verraad en over het voeren van oorlog. Volgens het stoïcisme moet je dit soort uitdagingen juist praktisch aanpakken. 

Bedenk je dus goed welke elementen aandacht verdienen in jouw leven. Je emoties gaan hoe dan ook aanwezig zijn. Erken dat je emoties er zijn. Zeg hardop: “Ik voel me nu even ongelukkig. Maar ongeacht mijn mentale staat ga ik door met mijn plan.” 

Onderdruk je emoties niet, maar schuif ze even aan de kant. Aan elke donkere winter komt een einde. Aan jouw ongelukkige gevoelens dus ook. 

Gerelateerde blogs

duurzame resultaten

Wat zeggen deelnemers?

Volledige transformatie

Bekijk de review van Joyce

Volledige transformatie

Bekijk de review van Bruno

Volledige transformatie

Bekijk de review van Pepijn

Lois Dessing-Lippmann

Ik ben ontzettend dankbaar voor het traject wat ik met Freek ben gestart. Na een blessure die 8 jaar lang m...

Bastiaan Kolster

Freek is een enthousiaste coach die je niet alleen helpt om intensief te sporten, maar ook om goed adem te ...

Dennis Jungerius

Nadat ik al jarenlang niet meer gesport had, kwam ik in aanraking met Your Own Leader. Ik besloot er het 6 ...

Jack Waas

Bij Your Own Leader gaat het net even anders dan bij een doorsnee sportschool. Hier krijg je alle professio...

Jennifer

Een half jaar geleden ben ik een personal training traject aan gegaan met Freek en met resultaat: 20 kilo a...

Linda Van De Bunt

Zes maanden geleden deed ik een investering in mezelf. Ik ging een samenwerking aan met Your Own Leader. Do...

Jos Loock

Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met met Freek en zijn methode van Your Own Leader had ik d...

Bruno Klok

Ben in een hoop verschillende sportscholen geweest de afgelopen jaren maar heb me nog nooit zo fit gevoeld ...

Sebastian Smeenk

'Your Own Leader', het concept sprak mij direct aan. Het vinden van het pad eigen tot leiderschap...

Hans Horstik

Ik heb het genoegen Freek al 15 jaar mee te maken in zijn drive rond sport, bewegen, goede voeding, persoon...

Jacco Farla

Ik begon met Freek Diets als personal trainer te sporten. En daar kwam ik mezelf al snel tegen. Als Freek m...

Robin Joshua

Wauw! Wat een energie en voldoening haal ik uit de trainingen bij Freek! Professioneel, passievol en dynami...

Berdine Grashuis

Een half jaar geleden begon ik met trainen bij Your Own Leader. Twee keer per week een uur. En dat is voor ...

Jip Post

Een coach die niet alleen maar kletst maar ook doet.

Marcus Berg

Doel was het gezond uitlopen van mijn eerste marathon. Is goed gelukt. Freek en zijn collega Matthieu he...

Howard van Dodemont

Anderhalf jaar geleden, vlak voor de Corona crisis ontmoette ik Freek. Gedreven, betrokken, persoonlijk, co...

Chris Rauwendaal

Een hele fijne en prettige plek waar je je altijd welkom voelt! Het woord Gym doet het geen recht, dit voel...

Maarten van Heugten

De combinatie tussen de gemoedelijke sfeer en de ruimte tot fysieke en mentale groei spreken mij enorm aan....

Rick Koopman

Fijne plek om te trainen en te werken aan jezelf!

Alleen jij bent verantwoordelijk voor je toekomst.
Is het tijd voor verandering?