Het belang van ademhaling: “De krachtigste tool voor een goede gezondheid”

Ademhalen doen we allemaal verkeerd. De manier hoe we zuurstof tot ons nemen, is vrij beperkt. We ademen slechts om het lichaam draaiende te houden. Terwijl we met ademhaling veel meer kracht aan ons leven kunnen geven. Ademhalingstechnieken maken het menselijk lichaam namelijk veel sterker.

Eigenlijk doen we ons lichaam dus tekort. Als het aan ademcoach Chris Rauwendaal ligt, komt daar verandering in. Een optimale ademhaling is namelijk een goudmijn voor de gezondheid. Ademhalingstechnieken kunnen het uithoudingsvermogen en de kracht van het lichaam enorm verbeteren. Dat is wat Chris mensen leert in de wekelijkse Dagworkshop Ademhaling.

Toch klinkt het onderwerp voor velen zweverig. De meeste mensen zijn namelijk van mening genoeg ervaring met ademhaling te hebben. Daar valt misschien wat voor te zeggen. Toch zou iedereen het onderwerp eens moeten overwegen. Om je wat inzicht in het onderwerp te geven, vragen we Chris om meer uitleg. 

Waarom moeten we meer leren over ademhaling? 

“Het feit dat je de vraag al stelt, zegt al genoeg. Veel mensen weten niets over ademhalen. Als ik iemand iets vraag over gezonde voeding, dan krijg ik een uitgebreid antwoord. Over ademhalingstechnieken kunnen mensen vrij weinig vertellen. 
Toch leren we steeds meer over ademhaling. De meeste mensen nemen op een verkeerde manier zuurstof tot zich. Door beter en gecontroleerd adem te halen, krijgt je lichaam veel meer energie. Dit maakt je veel sterker en energieker. We leren kinderen dat als ze in paniek zijn ze rustig adem moeten halen. Het ritme van je adem aanpassen, heeft invloed op jouw autonome zenuwstelsel. Je kunt met je ademhaling dus veel invloed op je lichaam uitoefenen.”

Wat doen we dan precies fout op het gebied van ademhaling? 

“We ademen op een passieve manier zonder bewustzijn. Het gaat op de automatische piloot, die is bij veel mensen niet optimaal ingesteld. Kijk eens naar iemand die stress heeft. Als jij acht weken lang gestrest bent, dan zet dat zich vast in jouw lijf. Je ademhaling is daar het eerste slachtoffer van. Ik zeg niet dat ademhaling het enige medicijn is, maar je kunt veel meer invloed op je lichaam en geest uitoefenen. 

Ademhaling kan ervoor zorgen dat je langer door kunt gaan. Weet jij hoe je ademhaling goed kunt toepassen? Dan ga je kalmer de dag door. En kan je dus voorkomen dat je gestrest of overprikkeld raakt. Twee keer vijf minuten per dag een ademoefening doen, is al voldoende.”

Dat klinkt een beetje als mediteren. 

“Je kunt het ook zeker zien als een vorm van meditatie. Het is niet zo dat je voor de rest van je leven bij elke ademteug bewust moet nadenken. Dat is niet te doen. Af en toe een ademtechniek toepassen, is al voldoende. Vergelijk het met sporten of met yoga. Daar pak je ook je momenten voor. En de rest van de week merk je wat de voordelen zijn. 

Hoe wil je mensen overtuigen om meer te leren over ademhalen?

“Ik ga het niemand opdringen. Je moet er zelf voor openstaan. Heb je geen interesse om meer te leren, dan is dat jouw verlies. Wel kan ik uitleggen waarom je het zou kunnen overwegen.

Zie het als een investering in je gezondheid. Ik wil mensen kennis meegeven over gezonde ademhaling en hoe je dit kunt inzetten. Met simpele ademhalingstechnieken kun je binnen zes tot acht weken de effecten merken. 

Je leert om meer zuurstof tot je te nemen. Op het moment dat jouw lichaam meer zuurstof krijgt, dan krijg je meer energie en een groter uithoudingsvermogen. Ook slaap je dieper en kun je met minder nachtrust de dag door. Met de juiste ademhaling kan je stress verminderen en meer controle over je emoties krijgen. 

Wat leren deelnemers tijdens de Dagworkshop? 

“Het programma loopt van 10 uur ‘s ochtends tot 16 uur in de middag. Na een korte introductie beginnen we met een intensieve ademhalingsoefening. Zo ervaart iedereen wat ademhaling met je kan doen. 

Daarna behandelen we een stuk theorie. Wat is zuurstof en hoe komt dat via je neus in je longen? Je kunt dit zien als een stukje biologie. Vervolgens gaan we verder met praktische oefeningen. Ik laat bijvoorbeeld zien hoe je met het middenrif op een gezondere manier kunt ademen. 

We doen ook een aantal fysieke oefeningen zonder adem te halen. Hierdoor creëer je ademtrek. Je lichaam snakt naar adem en geloof het of niet: dat is heel gezond. Ook daar behandelen we de theorie over. 

Na de lunch behandelen we nog wat theorie en doen we een ademreis. Dit is een sessie waarin we vrij lang en intensief ademhalen. Voor veel mensen is dit een bijzonder moment. De effecten op het lichaam zijn meteen voelbaar: warmte, tintelingen en ook bepaalde emoties kunnen loskomen. 

Wat als mensen na de Dagworkshop meer willen leren? 

“Na het volgen van de workshop heb je nieuwe tools om gezonder adem te halen. Wie daarna meer wil leren, kan een persoonlijk traject bij me afleggen. Daar vertel ik meer over tijdens de Dagworkshop. En als iemand vragen heeft over de inhoud van de Dagworkshop, kunnen ze contact met me opnemen. Ik vertel er graag meer over.”

Gerelateerde blogs

duurzame resultaten

Wat zeggen deelnemers?

Volledige transformatie

Bekijk de review van Joyce

Volledige transformatie

Bekijk de review van Howard

Volledige transformatie

Bekijk de review van Pepijn

Bastiaan Kolster

Freek is een enthousiaste coach die je niet alleen helpt om intensief te sporten, maar ook om goed adem te ...

Lois Dessing-Lippmann

Ik ben ontzettend dankbaar voor het traject wat ik met Freek ben gestart. Na een blessure die 8 jaar lang m...

Jack Waas

Bij Your Own Leader gaat het net even anders dan bij een doorsnee sportschool. Hier krijg je alle professio...

Chris Rauwendaal

Een hele fijne en prettige plek waar je je altijd welkom voelt! Het woord Gym doet het geen recht, dit voel...

Dennis Jungerius

Nadat ik al jarenlang niet meer gesport had, kwam ik in aanraking met Your Own Leader. Ik besloot er het 6 ...

Robin Joshua

Wauw! Wat een energie en voldoening haal ik uit de trainingen bij Freek! Professioneel, passievol en dynami...

Jip Post

Een coach die niet alleen maar kletst maar ook doet.

Jos Loock

Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met met Freek en zijn methode van Your Own Leader had ik d...

Linda Van De Bunt

Zes maanden geleden deed ik een investering in mezelf. Ik ging een samenwerking aan met Your Own Leader. Do...

Berdine Grashuis

Een half jaar geleden begon ik met trainen bij Your Own Leader. Twee keer per week een uur. En dat is voor ...

Jennifer

Een half jaar geleden ben ik een personal training traject aan gegaan met Freek en met resultaat: 20 kilo a...

Jacco Farla

Ik begon met Freek Diets als personal trainer te sporten. En daar kwam ik mezelf al snel tegen. Als Freek m...

Marcus Berg

Doel was het gezond uitlopen van mijn eerste marathon. Is goed gelukt. Freek en zijn collega Matthieu he...

Rick Koopman

Fijne plek om te trainen en te werken aan jezelf!

Hans Horstik

Ik heb het genoegen Freek al 15 jaar mee te maken in zijn drive rond sport, bewegen, goede voeding, persoon...

Howard van Dodemont

Anderhalf jaar geleden, vlak voor de Corona crisis ontmoette ik Freek. Gedreven, betrokken, persoonlijk, co...

Bruno Klok

Ben in een hoop verschillende sportscholen geweest de afgelopen jaren maar heb me nog nooit zo fit gevoeld ...

Sebastian Smeenk

'Your Own Leader', het concept sprak mij direct aan. Het vinden van het pad eigen tot leiderschap...

Maarten van Heugten

De combinatie tussen de gemoedelijke sfeer en de ruimte tot fysieke en mentale groei spreken mij enorm aan....

Alleen jij bent verantwoordelijk voor je toekomst.
Is het tijd voor verandering?