Groeien vanuit comfort is een fabeltje: 10 tips voor fysieke en mentale groei in discomfort

Het nieuwe jaar komt eraan en dat betekent dat we doelen gaan stellen. VAker naar de sportschool. Stoppen met roken. Kilo’s afvallen. Dit zijn de drie meest gekozen goede voornemens. 

Misschien heb je wel een ander voornemen. Dat kan. Maar wat je doel ook is voor het nieuwe jaar, het staat altijd in het kader van persoonlijke groei. En ondanks je enthousiasme, zal het behalen van dit doel oncomfortabel zijn. 

Groeien doet namelijk pijn. Persoonlijke groei kan alleen plaatsvinden in discomfort. Vaker naar de sportschool, betekent spierpijn. Stoppen met roken, leidt tot een slecht humeur. En om kilo’s kwijt te raken, zul je hard moeten werken. 

Fysiek en mentaal groeien kan dus alleen door oncomfortabele dingen te doen. Hoe ga je hier het beste mee om? Je leest hier 10 tips voor maximale fysieke en mentale groei. 

Hoe word je mentaal sterk? 

Bij fysieke training doe je een beroep op je lichaam, maar vooral op je brein. Mentale kracht is dus de basis. In de sportschool maak je jezelf zowel fysiek als mentaal sterker. Je leest hier 5 tips om mentaal sterker te worden. 

  1. Omgaan met emoties 

We worden dagelijks geleid door onze emoties. Je gaat je niet elke dag gemotiveerd voelen om naar de sportschool te gaan. ‘s Ochtends vroeg heb je geen zin. En aan het einde van de dag ben je te moe. 

Accepteer deze emoties voor wat ze zijn en ga dan alsnog. Op motivatie kun je namelijk niet altijd bouwen, deze emotie is namelijk de helft van de tijd afwezig. Kies voor discipline: doe wat je zei te gaan doen. Zeg hardop: ik heb geen zin, maar ik ga toch. Dat is mentale kracht!

  1. Neem de regie 

Niemand gaat je dwingen om naar de sportschool te gaan. Jij bent de enige die dit kan doen. Die ongemotiveerde emoties zijn soms aanwezig in je hoofd. Dit erken je en vervolgens ga je gewoon sporten. Je neemt de regie. 

Regie nemen staat gelijk aan ownership. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen acties. Wil je afvallen of fysiek sterker worden? Dit kan alleen als je actie onderneemt. En als je denkt dat iemand anders het voor je gaat doen, dan kan je lang wachten. Jij staat namelijk zelf aan het roer en je zult in actie moeten komen. 

  1. Geen slachtofferrol 

Trainen doet pijn. Spieren groeien gaat niet vanzelf. Hetzelfde geldt voor afvallen. Je weet van tevoren dat groei en pijn niet zonder elkaar kunnen. 

Het heeft dus geen zin om te klagen. De slachtofferrol brengt je nergens. Voor veel mensen voelt deze rol comfortabel. Je krijgt aandacht en kunt de schuld ergens anders leggen. Dit breekt je mentale kracht letterlijk af. 

Accepteer de situatie zoals die is en omarm de discomfort. Het zal je mentaal sterker maken. 

  1. Stop met piekeren 

Emoties leiden tot gedachten. Per dag hebben we er tienduizenden van. Zowel positief als negatief. Sommige zijn effectief, maar de meeste zitten ons in de weg. 

Iedereen piekert, dat hoort bij het leven. De truc is juist om het piekeren zo weinig mogelijk ruimte te geven. Want laten we eerlijk zijn: piekeren levert letterlijk niets op. 

Er gaat een moment komen dat je gaat twijfelen. Je bent een maand aan het sporten, maar ziet nog geen resultaat. ‘Moet ik opgeven? Doe ik het wel goed?’ Negeer dit soort vragen. Stop met piekeren en realiseer je dat je een lange termijnplan hebt. Dat geeft je mentale kracht. 

  1. Blijf positief 

Ja, lekker makkelijk gezegd. Altijd positief blijven, is een uitdaging. Toch moet je het proberen. Wat je denkt en wat je tegen jezelf zegt, heeft een enorme invloed op hoe jij je voelt. 

Het is lastig om positief te blijven als dingen tegenzitten. Je enkel verzwikken tijdens het boksen is vervelend. Stijfheid voelen tijdens een yoga-oefening is irritant. Krachttraining doen met een paar uur slaap is slopend. Klopt, deal with it. 

Je blij en opgewekt voelen op dit soort momenten is niet nodig. Onthoud gewoon: dat vervelende gevoel gaat weer weg. Over een minuut, over een uur, of aan het einde van de dag. Blijf positief en weersta de verleiding om je slecht te voelen. 

Hoe word je fysiek sterk? 

Je hebt nu de tools om aan je mentale kracht te werken. Dit is de basis voor een gezond leven. Maar wie zich sterk wil voelen, mag ook wat aan fysieke kracht doen. Hier vind je 5 tips om fysiek sterker te worden. 

  1. Train hard 

Spieren moeten groeien. Dat gebeurt alleen als ze zwaar belast worden. Jouw spieren willen uitdaging. Alleen zo word je sterker. 

Daag jezelf dus uit. Zoek een oefening die je met moeite vijf keer kunt herhalen. Zo weet je jouw spieren goed te belasten. Wissel dit af met lichtere oefeningen. 

Maximaal zwaar trainen, hoeft niet elke dag. Op andere momenten kun je voor meerdere herhalingen gaan. De ene dag werk je aan je uithoudingsvermogen, de andere dag aan je kracht. Maar één ding moet duidelijk zijn: je zoekt de grens op. Alleen zo word je sterker.  

  1. Warm goed op 

Het zou je verbazen hoeveel mensen de opwarming overslaan. Dit is een klassieke fout. Zonder opwarming, kunnen jouw spieren niet optimaal aan de slag. Sterker nog, het kan leiden tot blessures. 

Neem vijf tot tien minuten om goed op te warmen. Ga hardlopen, zit op de roeimachine of ga touwtje springen. Je bloed gaat ervan stromen en je zult meer uit je workout halen. 

  1. Zoek een personal trainer 

Trainen onder begeleiding van een personal trainer is zeer effectief. Je krijgt een persoonlijke coach die jou begeleidt. Iemand die precies weet hoe jij je doelen moet behalen. 

Wie net begint met sporten, is gebaat bij een personal trainer. Gedurende drie tot zes maanden train je wekelijks onder begeleiding. Je leert hoe je daarna zelfstandig verder kunt. Het is een investering die het gegarandeerd waard is. 

  1. Omring je met de juiste mensen 

Roken de meeste van jouw vrienden? Dan wordt afkicken van tabak een lastig verhaal. Je omgeving is dus belangrijk voor datgene wat je wil bereiken. Dit geldt ook voor sporten. 

Zorg dus dat jij je omringt met mensen die dezelfde doelen hebben. Ben jij de enige van je vrienden die wil kickboksen? Of ken je niemand die mee wil naar yoga? Maak je geen zorgen, je komt tijdens de lessen de juiste mensen tegen. 

Hier vind je gelijkgestemden met dezelfde interesses. Zolang jij jezelf openstelt, komt het allemaal goed! 

  1. Focus 

Schrijf je doel op. Werk hier dagelijks naar toe en blijf vooruit bewegen. Bedenk je goed dat dingen je niet vanzelf komen aanwaaien. Kilo’s kwijtraken kost tijd. Meer spiermassa opbouwen, gaat niet binnen een week. En innerlijke rust vinden met yoga, vereist consistentie.

Blijf focussen op datgene dat je wil bereiken. Blijf tegen jezelf zeggen: elke week word ik een stukje beter. Alleen zo maak je voortgang en werk je optimaal aan je fysieke en mentale kracht.

Gerelateerde blogs

duurzame resultaten

Wat zeggen deelnemers?

Volledige transformatie

Bekijk de review van Joyce

Volledige transformatie

Bekijk de review van Pepijn

Volledige transformatie

Bekijk de review van Bruno

Jos Loock

Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met met Freek en zijn methode van Your Own Leader had ik d...

Jack Waas

Bij Your Own Leader gaat het net even anders dan bij een doorsnee sportschool. Hier krijg je alle professio...

Rick Koopman

Fijne plek om te trainen en te werken aan jezelf!

Hans Horstik

Ik heb het genoegen Freek al 15 jaar mee te maken in zijn drive rond sport, bewegen, goede voeding, persoon...

Chris Rauwendaal

Een hele fijne en prettige plek waar je je altijd welkom voelt! Het woord Gym doet het geen recht, dit voel...

Robin Joshua

Wauw! Wat een energie en voldoening haal ik uit de trainingen bij Freek! Professioneel, passievol en dynami...

Maarten van Heugten

De combinatie tussen de gemoedelijke sfeer en de ruimte tot fysieke en mentale groei spreken mij enorm aan....

Dennis Jungerius

Nadat ik al jarenlang niet meer gesport had, kwam ik in aanraking met Your Own Leader. Ik besloot er het 6 ...

Jip Post

Een coach die niet alleen maar kletst maar ook doet.

Bastiaan Kolster

Freek is een enthousiaste coach die je niet alleen helpt om intensief te sporten, maar ook om goed adem te ...

Jennifer

Een half jaar geleden ben ik een personal training traject aan gegaan met Freek en met resultaat: 20 kilo a...

Howard van Dodemont

Anderhalf jaar geleden, vlak voor de Corona crisis ontmoette ik Freek. Gedreven, betrokken, persoonlijk, co...

Bruno Klok

Ben in een hoop verschillende sportscholen geweest de afgelopen jaren maar heb me nog nooit zo fit gevoeld ...

Jacco Farla

Ik begon met Freek Diets als personal trainer te sporten. En daar kwam ik mezelf al snel tegen. Als Freek m...

Linda Van De Bunt

Zes maanden geleden deed ik een investering in mezelf. Ik ging een samenwerking aan met Your Own Leader. Do...

Marcus Berg

Doel was het gezond uitlopen van mijn eerste marathon. Is goed gelukt. Freek en zijn collega Matthieu he...

Lois Dessing-Lippmann

Ik ben ontzettend dankbaar voor het traject wat ik met Freek ben gestart. Na een blessure die 8 jaar lang m...

Sebastian Smeenk

'Your Own Leader', het concept sprak mij direct aan. Het vinden van het pad eigen tot leiderschap...

Berdine Grashuis

Een half jaar geleden begon ik met trainen bij Your Own Leader. Twee keer per week een uur. En dat is voor ...

Alleen jij bent verantwoordelijk voor je toekomst.
Is het tijd voor verandering?