Gewoontes aanleren voor innerlijke kracht

Ooit tegen jezelf gezegd dat je zelf verantwoordelijk bent voor je acties? Zo niet, dan wordt het misschien eens tijd om dit te doen. Als mens ben je namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor je eigen leven. Je bent wat je doet. Jouw persoonlijkheid is gebaseerd op je gedrag. En waar bestaat je gedrag uit? Juist, uit gewoontes en discipline! 

We vinden het als mens ongelofelijk lastig om ons gedrag aan te passen. Het klinkt misschien overdreven, maar het is de harde waarheid. We hebben het hier niet over het aanpassen van je stemvolume ten opzichte van je schoonbroer of collega. En ook niet over het dragen van je vriendin’s favoriete parfum. Met gedrag doelen we op gewoontes. Ondanks dat gewoontes bepalen wie je bent, zijn deze niet altijd makkelijk om aan te passen. 

Onbewust- en bewust gedrag  

Minder schelden, stoppen met roken, geen alcohol drinken doordeweeks, regelmatig sporten: zomaar een greep uit gewoontes die de gemiddelde persoon zou willen veranderen. Wie je het ook vraagt, iedereen heeft positieve en negatieve gewoontes. Deze zitten in ons geslepen en zijn diep in onze persoonlijkheid verworven. We doen bepaalde dingen al jarenlang, soms zelfs zonder dat we het doorhebben. Dit maakt het zo ontzettend moeilijk om onze gewoontes – en dus ons gedrag – aan te passen. 

Laten we voorop stellen dat sommige gewoontes zijn ontstaan door factoren waar we geen invloed op hebben gehad. Misschien pieker je veel voor het slapengaan, omdat je hier aanleg voor hebt. Of wellicht vertrouw je mensen niet snel, omdat je een moeilijke jeugd hebt gehad. In dit soort gevallen is het verklaarbaar waarom je bepaald gedrag hebt aangeleerd. Dit soort denkpatronen zijn te doorbreken, maar zullen een bepaalde inspanning van je vereisen. 

Daarnaast zijn er bepaalde aangeleerde gewoontes waar je meer invloed op hebt gehad. Ben jij op je zestiende begonnen met roken in de wetenschap dat dit slecht voor je was, dan is het jouw eigen verantwoordelijkheid dat je je longen aan het beschadigen bent. Een jaar geleden gestopt met kickboksen, omdat je liever naar feestjes gaat in het weekend? Dan is dit een resultaat van je eigen keuze. 

Gewoontes opbouwen 

Gelukkig zijn goede gewoontes weer opnieuw aan te leren. Een groot voordeel hiervan is dat jij zelf de persoon bent die dit soort gedrag krachtig kunt maken. Voordat je bezwaren in je hoofd gaat maken, onthoud dan de volgende twee dingen: 

  • Gewoontes zijn de ruggengraat van je leven 
  • Gewoontes besparen je brein enorm veel energie 

Wat zeggen deze twee statements? Ten eerste dat gewoontes simpelweg de keuzes van ons leven zijn. Deze keuzes hebben een enorme invloed op wie jij als persoon bent. Het vormt jou tot iemand – een supersterke turnster, een gepassioneerde schilder, of een expert op het gebied van de Boeddhistische geschiedenis. 

Het opbouwen van gewoontes heeft tijd nodig. Een veelgehoorde uitspraak is dat het 21 dagen duurt om een gewoonte op te bouwen. Dit is onjuist en inmiddels ook ontkracht. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het iets langer duurt – gemiddeld 66 dagen. Hierbij moet wel worden vermeld dat het aanleren van gewoontes per persoon toch echt verschilt. 

Het grote voordeel van het opbouwen van gewoontes, is dat het je brein flink wat energie gaat besparen. Laten we zeggen dat jij vanaf nu elke maandag tot en met vrijdag om 6 uur op gaat staan om te sporten. Hardlopen, push-ups of krachttraining in de sportschool – het maakt niet uit wat. Maar één ding is zeker: je wekker gaat stipt om 6 uur af, jij gaat uit bed en jij gaat in beweging komen. Makkelijk, toch? Geen discussie, geen snooze-knop, geen innerlijk dialoog. Je komt uit bed, pakt wat fruit en gaat de hort op. Zonder na te denken. 

Klinkt leuk, toch? Nee, zeker niet. Gedisciplineerd zijn en gewoontes opbouwen zijn nou eenmaal niet altijd leuk. Ongeacht van hoe je je voelt – moe, ongemotiveerd, chagrijnig – je doet wat je met jezelf hebt afgesproken. Dat is discipline. En met discipline bouw je gewoontes op. 

Innerlijke wilskracht 

Een van de meest gelezen boeken over gewoontes is het boek The Power of Habit van Charles Duhigg. In zijn boek beschrijft hij hoe gewoontes zich opbouwen en wat voor effect deze hebben op de hersenen en ons gedrag. Een van de belangrijke lessen uit het boek, spitst zich toe op het gevoel wat we als mens van gewoontes krijgen. Dit wordt wilskracht genoemd. 

Wilskracht heeft meer betekenis op het moment dat we zelf keuzes maken. Op  het moment dat jij er zelf voor kiest om dagelijks om 6 uur op te staan, dan is dit je eigen keuze. Gaat de wekker dagelijks om hetzelfde tijdstip omdat het moet – bijvoorbeeld om op tijd op je werk te komen – dan zit hier veel minder waarde aan. Het is voor sommigen misschien makkelijker – simpelweg omdat je niet te laat mag komen – maar het creëert geen wilskracht. 

Kiezen we ervoor om oncomfortabele gewoontes op te bouwen, dan geeft dit een onoverwinnelijk gevoel van kracht. Om een van de mooiste en bekendste quotes op dit gebied aan te halen: 

“I hated every minute of training, but I said: ‘Don’t quit.’ Suffer now and live the rest of your life as a champion” – Muhammad Ali 

Of hij letterlijk elke minuut van zijn training haatte, weten we niet zeker. Wellicht zaten er ook wat leuke momenten tussen. Waar het om gaat, is de betekenis van Ali’s woorden. Wees bereid om het oncomfortabele op te zoeken, zodat je er later profijt van hebt. Door oncomfortabele dingen te doen creëer je een comfortabeler leven. 

Manieren om gewoontes op te bouwen 

We kunnen er een enorm complex verhaal van maken, maar we houden het simpel: schrijf je doelen op en begin er meteen mee. Vier keer hardlopen in de week? Schrijf het op en begin morgen. Ga het niet lopen uitstellen, of wachten tot januari om het onder “goede voornemens” te scharen. Niet uitstellen, doe het nu. 

Hang de woorden desnoods boven je bureau, op je koelkast of boven je bed. Zet je wekker voor de volgende dag en ga aan de slag. Je kunt na elk rondje een dag wegstrepen van je lijst. Wedden dat het je een goed gevoel geeft? 

Spreek desnoods een belong met jezelf af als het nodig is. Het liefst wel een dat in verhouding staat tot iets positiefs. Een dagje McDonald’s na het behalen van vier rondjes hardlopen staat bijvoorbeeld haaks op elkaar. Bedenk iets wat gezond is en waar je blij van wordt. 

Commitment en personal training 

Wat voor veel mensen ook goed helpt, is commitment in de vorm van een begeleider. Dit kan de coach van een team zijn, of een personal trainer. Het zou iets van de benoemde wilskracht weg kunnen nemen: een voetbalteam of bokstrainer rekenen er namelijk wel op dat je in de avond aanwezig bent om 18 uur. Onthoud in dit soort gevallen goed, dat jij zelf de keuze hebt gemaakt om lid te worden en dat je zo jezelf pusht. Het heeft wellicht een iets minder harde werking dan de wekker in de vroege ochtend, maar het begin moet ergens zijn.  

Met personal training heeft Your Own Leader ruime ervaring. Benieuwd naar de mogelijkheden? Check onze site!  

Gerelateerde blogs

duurzame resultaten

Wat zeggen deelnemers?

Volledige transformatie

Bekijk de review van Bruno

Volledige transformatie

Bekijk de review van Howard

Volledige transformatie

Bekijk de review van Pepijn

Berdine Grashuis

Een half jaar geleden begon ik met trainen bij Your Own Leader. Twee keer per week een uur. En dat is voor ...

Sebastian Smeenk

'Your Own Leader', het concept sprak mij direct aan. Het vinden van het pad eigen tot leiderschap...

Marcus Berg

Doel was het gezond uitlopen van mijn eerste marathon. Is goed gelukt. Freek en zijn collega Matthieu he...

Robin Joshua

Wauw! Wat een energie en voldoening haal ik uit de trainingen bij Freek! Professioneel, passievol en dynami...

Maarten van Heugten

De combinatie tussen de gemoedelijke sfeer en de ruimte tot fysieke en mentale groei spreken mij enorm aan....

Linda Van De Bunt

Zes maanden geleden deed ik een investering in mezelf. Ik ging een samenwerking aan met Your Own Leader. Do...

Lois Dessing-Lippmann

Ik ben ontzettend dankbaar voor het traject wat ik met Freek ben gestart. Na een blessure die 8 jaar lang m...

Bruno Klok

Ben in een hoop verschillende sportscholen geweest de afgelopen jaren maar heb me nog nooit zo fit gevoeld ...

Jennifer

Een half jaar geleden ben ik een personal training traject aan gegaan met Freek en met resultaat: 20 kilo a...

Rick Koopman

Fijne plek om te trainen en te werken aan jezelf!

Jack Waas

Bij Your Own Leader gaat het net even anders dan bij een doorsnee sportschool. Hier krijg je alle professio...

Chris Rauwendaal

Een hele fijne en prettige plek waar je je altijd welkom voelt! Het woord Gym doet het geen recht, dit voel...

Jos Loock

Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met met Freek en zijn methode van Your Own Leader had ik d...

Jip Post

Een coach die niet alleen maar kletst maar ook doet.

Jacco Farla

Ik begon met Freek Diets als personal trainer te sporten. En daar kwam ik mezelf al snel tegen. Als Freek m...

Dennis Jungerius

Nadat ik al jarenlang niet meer gesport had, kwam ik in aanraking met Your Own Leader. Ik besloot er het 6 ...

Howard van Dodemont

Anderhalf jaar geleden, vlak voor de Corona crisis ontmoette ik Freek. Gedreven, betrokken, persoonlijk, co...

Hans Horstik

Ik heb het genoegen Freek al 15 jaar mee te maken in zijn drive rond sport, bewegen, goede voeding, persoon...

Bastiaan Kolster

Freek is een enthousiaste coach die je niet alleen helpt om intensief te sporten, maar ook om goed adem te ...

Alleen jij bent verantwoordelijk voor je toekomst.
Is het tijd voor verandering?