Fysiek sterker worden: consistentie, planning en daadkracht 

Of je nou aan fitness doet of wekelijks op de bokszak traint: fysiek sterker worden is een proces waar je de tijd voor moet nemen. Afhankelijk van je persoonlijke doelen, is het van belang dat je een duidelijk plan voor jezelf ontwikkeld. Een bodybuilder, een kickbokser en een atleet moeten alle drie fysiek sterk zijn maar verschillen in hun aanpak. Terwijl de een aan grote en massieve spieren werkt, heeft de ander meer behoefte aan lenigheid en balans. 

Op wat voor manier jij fysiek sterk wil worden, hangt dus af van wat jij wil. Desalniettemin zijn er wel een aantal dingen die je in gedachte moet houden. Je kunt een aantal tips opvolgen die je gaan helpen bij jouw missie om fysiek sterker te worden. Welke dat zijn, lees je hieronder. 

Zwaarder trainen 

Wie sterker wil worden en sneller wil groeien, zal intensiever moeten gaan trainen. Je spieren raken na verloop van tijd gewend aan een bepaalde belasting en dit betekent dat je nieuwe uitdagingen moet blijven zoeken. Doe je aan krachttraining? Kijk of je per week meer kilo’s weg kunt drukken. Dit is de manier om jouw spieren te laten groeien. Wil je voortgang maken met kickboksen? Zodra je de juiste technieken onder controle hebt, kan je jouw workouts op verschillende manieren zwaarder maken. Explosievere stoten, kortere pauzes en gevarieerde oefeningen achter elkaar uitvoeren zijn hier voorbeelden van.. 

Het is wel belangrijk om de nodige rust te nemen tussen je trainingen. Als het je lukt om vijf keer per week te trainen, dan is dat een geweldige prestatie. Toch is het goed om ook rustdagen in te plannen. Dit is van essentieel belang voor jouw spierherstel. Je spieren krijgen rust, om er de volgende dag weer tegenaan te gaan. 

Je hoeft overigens niet elke dag zwaarder te gaan trainen om maximaal resultaat te behalen. Het is ook prima om af en toe een “droge” dag in te plannen. Op deze dag train je met de gewichten die je spieren goed aan kunnen, zodat je meer herhalingen kunt maken. Zo hou je je spieren lenig en fit. 

Maak een plan met een personal trainer 

Niet iedereen weet hoe je een gestructureerd plan moet maken om je trainingsdoelen te bereiken. Dit is ook helemaal niet erg: elk lichaam is anders en er zijn honderden manieren om jouw einddoel te bereiken. Zorg dat je een helder plan hebt, en een duidelijk trainingsschema. Heb je hier nog geen ervaring mee? Plan een afspraak in met een van de personal trainers van Your Own Leader. We werken dagelijks samen met verschillende cliënten, waarvan het merendeel goede resultaten heeft behaald. We gaan voor duurzame ontwikkeling: gewoontes die jij op de lange termijn kunt vasthouden, en waarmee je zelf je sportleven kunt inrichten. 

Opwarming

Indien je groter en gespierder wil worden, dan is het verstandig om cardiosport te beperken. Jouw opgepompte spieren verliezen namelijk wat van hun grootte op het moment dat je te veel gaat verbranden tijdens cardio-oefeningen. Wel is het goed om cardio te gebruiken om op te warmen. Een klein rondje hardlopen, fietsen of beweegoefeningen doen om jouw lichaam warm te draaien is juist aan te raden voordat je aan krachttraining begint. Bij kickboksen is dit ook een vast onderdeel van de training: gecontroleerd je punch- en trapbewegingen warmdraaien voor de training zorgt voor warme spiergroepen. 

Voeding 

Keihard trainen om fysiek sterk te worden kan een stuk langer duren zonder de juiste voeding. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: gezonde voeding is minstens zo belangrijk als de training zelf. Jouw spieren krijgen behoorlijk wat te verduren tijdens een intensieve krachttraining of kickboks-sessie. Hier hoort nazorg bij: een gebalanceerd voedingsschema met genoeg eiwitten, koolhydraten, ijzers en fruit. Krachtpatsers die naar een groter lichaam toe willen werken, doen er goed aan om te “bulken”: meer koolhydraten naar binnen werken dan dat je verbrandt. Hierdoor wordt je minder droog en is je wasbordje wat minder goed te zien, maar wordt je lichaam groter. Wil je juist atletisch gespierd en behendig zijn voor het kickboksen? Dan mag je de koolhydraten wat beperken en meer focus leggen op eiwitten en koolhydraatarm eten. 

Geduld en tijd 

Met de juiste discipline en consistentie kan je binnen een maand al resultaat zien. Wees er wel op voorbereid dat fysiek sterker worden een proces is dat maanden tot jaren kan duren. Die gespierde lichamen die je op tv en Instagram ziet, zijn vaak het resultaat van jaren werk. Binnen een paar weken kan je kilo’s kwijtraken en grotere armen krijgen, dat is zeker. Een gespierd lichaam krijgen, of de kracht hebben om zwaardere trainingen te doorstaan vereisen vaak dat je langere tijd aan je doelen werkt. Fysiek sterker worden gebeurt niet binnen een dag of een maand. Het is een pad dat je langere tijd gaat bewandelen. Geniet er dus van! 

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Kom een keer langs voor een kop koffie bij Your Own Leader. Wat je doelen ook zijn, je bent bij ons op de juiste plek om deze te verwezenlijken. 

Gerelateerde blogs

duurzame resultaten

Wat zeggen deelnemers?

Volledige transformatie

Bekijk de review van Bruno

Volledige transformatie

Bekijk de review van Pepijn

Volledige transformatie

Bekijk de review van Joyce

Jennifer

Een half jaar geleden ben ik een personal training traject aan gegaan met Freek en met resultaat: 20 kilo a...

Berdine Grashuis

Een half jaar geleden begon ik met trainen bij Your Own Leader. Twee keer per week een uur. En dat is voor ...

Bastiaan Kolster

Freek is een enthousiaste coach die je niet alleen helpt om intensief te sporten, maar ook om goed adem te ...

Linda Van De Bunt

Zes maanden geleden deed ik een investering in mezelf. Ik ging een samenwerking aan met Your Own Leader. Do...

Sebastian Smeenk

'Your Own Leader', het concept sprak mij direct aan. Het vinden van het pad eigen tot leiderschap...

Chris Rauwendaal

Een hele fijne en prettige plek waar je je altijd welkom voelt! Het woord Gym doet het geen recht, dit voel...

Robin Joshua

Wauw! Wat een energie en voldoening haal ik uit de trainingen bij Freek! Professioneel, passievol en dynami...

Maarten van Heugten

De combinatie tussen de gemoedelijke sfeer en de ruimte tot fysieke en mentale groei spreken mij enorm aan....

Jack Waas

Bij Your Own Leader gaat het net even anders dan bij een doorsnee sportschool. Hier krijg je alle professio...

Jip Post

Een coach die niet alleen maar kletst maar ook doet.

Dennis Jungerius

Nadat ik al jarenlang niet meer gesport had, kwam ik in aanraking met Your Own Leader. Ik besloot er het 6 ...

Jacco Farla

Ik begon met Freek Diets als personal trainer te sporten. En daar kwam ik mezelf al snel tegen. Als Freek m...

Bruno Klok

Ben in een hoop verschillende sportscholen geweest de afgelopen jaren maar heb me nog nooit zo fit gevoeld ...

Marcus Berg

Doel was het gezond uitlopen van mijn eerste marathon. Is goed gelukt. Freek en zijn collega Matthieu he...

Howard van Dodemont

Anderhalf jaar geleden, vlak voor de Corona crisis ontmoette ik Freek. Gedreven, betrokken, persoonlijk, co...

Hans Horstik

Ik heb het genoegen Freek al 15 jaar mee te maken in zijn drive rond sport, bewegen, goede voeding, persoon...

Jos Loock

Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met met Freek en zijn methode van Your Own Leader had ik d...

Lois Dessing-Lippmann

Ik ben ontzettend dankbaar voor het traject wat ik met Freek ben gestart. Na een blessure die 8 jaar lang m...

Rick Koopman

Fijne plek om te trainen en te werken aan jezelf!

Alleen jij bent verantwoordelijk voor je toekomst.
Is het tijd voor verandering?